by Fehratovic
Pčelarstvo
Pčelarstvo je specifična grana poljoprivrede u kojoj poljoprivrednik nije vezan za vlastito zemljište. Osobu koja se bavi pčelarstvom nazivamo pčelar. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo (pčelinjak u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše ovisno o godišnjem dobu) i stacionirano pčelarstvo pčelinjak u kojem pčelar smješta košnice uglavnom na vlastito zemljište) i kao novija grana ekopčelarstvo. Pčelari su specifična vrsta poljoprivrednih proizvođača jer ne ovise o svom zemljištu, često ga ni nemaju ili imaju vrlo malo.
Uz med, važan proizvod pčelarstva su i pčelinji otrov, matična mliječ, pčelinji vosak i propolis. [[Cvjetna pelud]] nije direktan proizvod pčela već je pčele sakupljaju sa cvijeća i unose u košnicu. U pčelarstvu nalazimo i druge proizvode koji su nastali obradom pčelinjih proizvoda kao npr. gvirc, medovina, medena rakija, liker od meda, propolis kocke, medenjaci i drugo.
Prvobitno još za vrijeme kamenog doba čovjek je "lovio" pčele po šupljinama
drveća, udubinama u stijenama ili sličnim mjestima gdje su pčele
obitavale. Da bi došao do njemu tada poznatog proizvoda meda, morao je
prvo podnositi ubode pčela koje su branile svoje nastambe. Kasnije je shvatio da pčele može prvi dan ugušiti pa se idući dan vratiti i bezbolno pokupiti med. Kod mjesta Bakora u Španjolskoj pronađen je najstariji spiljski crtež koji prikazuje čovjeka kako uzima med. Najstariji spiljski zapisi stari su i više 30.000 godina.
Pčelinji proizvodi
Direktni proizvodi pčela
- Med - Med je najpoznatiji i najrasprostranjeniji pčelinji proizvod pčele medarice. Cvjetovi biljaka, svojim žlijezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce pa tako i pčele na oprašivanje. Pčele kao najbrojniji oprašivači također sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća.
- Propolis - Propolis nastaje tako da pčele
sakupljaju razne smolaste tvari sa biljaka u svom okolišu i donose ih u
košnicu. Tim istim smolama dodaju razne tvari, kako bi nastao propolis.
Propolis je obično tamno smeđe boje, međutim ona kao i kod meda ovisi o
vrsti biljaka sa kojih ga pčele donose, podneblju i drugim okolnostima.
- Pčelinji vosak - vosak u novije vrijeme ljudi često poistovjećuju sa sviječama od parafina što je pogrešno. Vosak proizvode samo pčele.
- Matična mliječ
- Matična mliječ, (royal yelly, gelee royale) je prirodni stimulator
koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih tvari, osobito mnogo
pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matična mliječ je
kremasta, lijepljiva, mliječno bijela, jako kisela supstanca sa malo
gorčim ukusom i specifičnim mirisom. Pčele radilice u starosti od 5-15
dana izlučuju iz svojih nadždrijelnih žlijezda supstancu bogatu
proteinima i drugim dragocjenim supstancama koje se osobito stvaraju u
velikim količinama za vrijeme obilne paše peludi.
- Pčelinji otrov
- Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je
prirodna namjena štititi pčelu i njezinu zajednicu od neprijatelja. To
je gusta tekućina vrlo karakterističnog mirisa i gorkastog, kiselkastog
okusa. U "Kuranu" je tekst o pčelinjem otrovu koji glasi: "Iz njihovih
trbuha nastaje tekućina koja je medicina za ljude".
Ostali proizvodi u pčelarstvu
- Cvjetna pelud
- Pelud je, uz med, osnovna hrana pčelama koja im je i jedini izvor
proteina. Po sastavu je pelud je izrazito kompleksan, te uz proteine
između ostalog sadrži vitamine, minerale. Od 22 poznate amino kiseline
u biokemiji, sve su pronađene u peludu.
- Svijeća -
- Medena rakija
- Liker od meda, medna rakija, medova rakija, medica ... je prirodni
tradicionalni napitak naših starih. Poznato je da se takav sličan
napitak spremao još za vrijeme starih rimljana. Proizvodi se u gotovo
svim zemljama svijeta i svijeta i uz medovinu spada u najstarija
alkoholna pića. Mnogi iz neznanja liker-rakiju od meda pogrešno
nazivaju i Medovina.
- Medovina
- Medovina je alkoholni napitak koji nastaje fermentacijom meda i vode,
po potrebi se dodaje kvasac i drugi dodaci poput ljekovitog bilja i
začina. Po proizvodnji je vrlo slična vinu, iako ni naziv vino nije
potpuno pravilan iz razloga što su vina, po svojoj definiciji,
proizvodi od grožđa.
- Gvirc -
- Krema
za kožu - U pčelarstvu se proizvode se iz pčelinjeg voska kao osnovne
sirovine uz dodatak nekoliko vrsta baznih ulja ovisno o tipu kreme.
- Balzami za usne - U pčelarstvu se proizvode se iz pčelinjeg voska kao osnovne sirovine.
- Sapuni s propolisom -
Vrste pčelinjaka
- Stacionirani pčelinjak - pčelinjak u kom su košnice smještene cjelu godinu na jednom mjestu
- Seleći pčelinjak - pčelinjak u kom se košnice sele na razna područja ovisno o medenju određenih biljaka
- Ekopčelinjak - pčelinjak koji je pod posebnim nadzorom ovlaštenih institucija.
Pribor i oprema
Prije samog početka sa pčelarstvom treba osigurati i osnovni pribor. Podjela pribora odnosi se na pribor i alat za rad sa pčelama, pribor i alat za rad sa satnim osnovama, pribor i alat za oduzimanje meda, pribor i alat za topljenje voska.
Kod početka treba nabaviti:
- Pčelarski šešir ili pčelarsko odijelo(može i oboje)
- Pčelarske rukavice
- Dimilica za pčele, pčelarski nož-dlijeto, pčelarska četka
- Sredstvo za dimljenje
- Pčelarska klješta za vađenje okvira
- Pčelarski dnevnik
- Kalup za sastavljanje okvira (lako ga možemo izraditi sami)
- Topionik za vosak (sunčani lako izradimo sami)
- Stalak za otklapanje saća
- Nož za otklapanje saća ili pčelarska vilica
- Posuda sa sitom za prihvat meda (kod vrcanja)
- Sipaonik za pčele (ljevak)
- Kutija za prihvat okvira prilikom pregleda
- Stegač za seljenje nastavljača - kod selećeg pčelarstva ali dobro je imati nekoliko i u stacionianom pčelinjaku
- Pčelarska vaga (poželjno ali nije nužno u početku)
To je osnovni pčelarski pribor koji ćemo kasnije nadopunjavati po
potrebi zajedno sa širenjem pčelinjaka. Oprema mora uvijek biti čista i
spremna za upotrebu. Nakon svake upotrebe pribor treba očistiti jer
samo redovitim čišćenjem opreme osiguravamo kvalitet proizvoda i
izbjevgavamo pojavu bolesti kod pčela. Pribor i opremu nije
preporučljivo upotrebljavati na više pčelinjaka. Rukavicama ili alatom
lako se prenose bolesti iz pčelinjaka u pčelinjak. Kante za med i
ostala oprema neka bude iz inox koja je prihvatljivija za prehranbene
artikle i lakše se održava. Limene i plastične kante treba izbjegavati
osobito ako su prethodno upotrebljavane za skladištenje nečeg drugog.
Plastična će ambalaža upiti strane mirise dok je kod limene česta pojava hrđe te kao takva nije prihvatljiva u pčelarstvu ni za vodu koja se daje pčelama.
Bolesti pčela
Bolesti pčela dijelimo na:
- Zarazne bolesti pčelaKamenito leglo, Vapnenasto leglo, Mješinasto leglo, Varooza, Akutna pčelinja paraliza, Kronična pčelinja paraliza, Američka gnjiloća legla,Europska gnjiloća legla, Akaroza, Ameboza
- Nezarazne bolesti pčelaPrehlađeno leglo, Pregrijano leglo, Začep crijeva peludom
- Trovanja pčela sredstvima za zaštitu biljaPrema opasnosti za pčele sredstva za zaštitu bilja se dijele u četiri skupine: I. grupa , II grupa , III grupa , IV grupa
Više o bolestima : Bolesti pčela
Alergijske bolesti
Život pčele vezan je za nejrazličitije biljne vrste, jer pčele
prilikom sakupljanja hrane (nektar, pelud, medljika) posjećuju
najrazličitije više - manje medonosno bilje. One sakupljajući hranu u prirodi nesvjesno vrše oprašivanje biljaka u prirodi prenoseći peludna zrnca iz cvijeta na cvijet. Susret biljnog peluda i čovjeka može izazvati reakciju koju nazivamo alergija. Razvojem genetski modificiranih biljaka čovjek je nesvjesno modificirao i razna peludna zrnca koja izazivaju veće i jače reakcije ljudi na pelud
|