Budući da je med skuplji od šećera, u nekim zemljama i nekoliko
puta, uvek se našlo nesavesnih pčelara koji su nastojali iskoristiti tu
činjenicu, da bi se na lak način domogli velike zarade. Takvi nečasni pčelari
mnogo su škodili pčelarstvu jer su potkopavali poverenja potrošača i škodili
pčelarima koji u svoj posao ulažu mnogo truda i sredstava da bi potrošačima
pružili zaista ono sto traže.
Med se može falsifikovati na dva načina: bez pčela ili s pomoću
pčela; u kanti ili u košnici. Najjednostavniji i najprimitivniji je način da se
obični šećer otopi pomoću vode u gusti sirup i pomeša sa prirodnim medom. Tako
se povećava količina meda i šećer proda po višoj ceni.Umesto šećera može se
uzeti grožđjani šećer (glukoza) koji dolazi u trgovinu u obliku gustog sirupa. I
jedan i drugi falsiofikat mogu se lako otkriti pomoću polariskopa. Prirodni
cvetni med optički je levo aktivan, a otopljeni šećer i glukoza su optički desno
aktivni. Ako se cvetnom medu doda izvesna
... Read more »
(Objavljeno u časopisu »Pčelar«, broj
9/2000, strana406.)
Ovde je predstavljen metod za uništavanje 95% krpelja
u košnici.
Metod su razvili sledeći autori: Johan Calis*,
Joor Beetsma*, Willem Jan Boot*, Jan van deen Eijnde**, Aad de Rujiter**
i Sjef van der Steen**.
Ovaj metod je nazvan metod trutovskog legla.
Na prvi pogled izgleda da se radi o metodu koji zahteva dosta rada. Međutim,
dodatni radovi su potrebni samo nedelju dana pre veštačkog rojenja
kada se svo leglo iz j
... Read more »
Perga je produkt koji pčele
pripremaju od cvetnog praha i meda uz dodatak sekreta svojih žlezda.
Cvetni prah (polen), koji pčele donesu u košnicu, skladište one u ćelije
saća. Potom, druge pčele ovaj odloženi polen pažljivo mešaju
mandibulama, dodajući mu sekret svojih žlezda; posle ovoga one
ga sabijaju.
Pod dejstvom fermenata meda, sekreta pčelinjih
žlezda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno-kisele
fermentacije i polen se pretvara u pergu. Mlečno-kisela
fermentacija perge traje 15 dana. Za vreme previranja u pergi se
n
... Read more »