Friday
26.04.2024
02:48
Welcome Guest
RSS
 
P C E L A R S T V O
Main Registration Login
Site menu

News topics
kosnice [13]
vrste kosnica
pcele [1]
vrste pcela
medonosno bilje [0]
korisni saveti [20]

Main » 2009 » April » 18

Budući da je med skuplji od šećera, u nekim zemljama i nekoliko puta, uvek se našlo nesavesnih pčelara koji su nastojali iskoristiti tu činjenicu, da bi se na lak način domogli velike zarade. Takvi nečasni pčelari mnogo su škodili pčelarstvu jer su potkopavali poverenja potrošača i škodili pčelarima koji u svoj posao ulažu mnogo truda i sredstava da bi potrošačima pružili zaista ono sto traže.

Med se može falsifikovati na dva načina: bez pčela ili s pomoću pčela; u kanti ili u košnici. Najjednostavniji i najprimitivniji je način da se obični šećer otopi pomoću vode u gusti sirup i pomeša sa prirodnim medom. Tako se povećava količina meda i šećer proda po višoj ceni.Umesto šećera može se uzeti grožđjani šećer (glukoza) koji dolazi u trgovinu u obliku gustog sirupa. I jedan i drugi falsiofikat mogu se lako otkriti pomoću polariskopa. Prirodni cvetni med optički je levo aktivan, a otopljeni šećer i glukoza su optički desno aktivni. Ako se cvetnom medu doda izvesna ... Read more »

Category: korisni saveti | Views: 3066 | Added by: pcelarstvo | Date: 18.04.2009 | Comments (1)

Category: pcele | Views: 2678 | Added by: pcelarstvo | Date: 18.04.2009 | Comments (0)

Varoa, krpelji i kako ih uhvatiti

(Objavljeno u časopisu »Pčelar«, broj 9/2000, strana406.)

 

Ovde je predstavljen metod za uništavanje 95% krpelja u košnici.

Metod su razvili sledeći autori: Johan Calis*, Joor Beetsma*, Willem Jan Boot*, Jan van deen Eijnde**, Aad de Rujiter** i Sjef van der Steen**.

Ovaj metod je nazvan metod trutovskog legla. Na prvi pogled izgleda da se radi o metodu koji zahteva dosta rada. Međutim, dodatni radovi su potrebni samo nedelju dana pre veštačkog rojenja kada se svo leglo iz j ... Read more »

Category: korisni saveti | Views: 3026 | Added by: pcelarstvo | Date: 18.04.2009 | Comments (0)

Perga je produkt koji pčele pripremaju od cvetnog praha i meda uz dodatak sekreta svojih žlezda.

Cvetni prah (polen), koji pčele donesu u košnicu, skladište one u ćelije saća. Potom, druge pčele ovaj odloženi polen pažljivo mešaju mandibulama, dodajući mu sekret svojih žlezda; posle ovoga one ga sabijaju.

Pod dejstvom fermenata meda, sekreta pčelinjih žlezda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno-kisele fermentacije i polen se pretvara u pergu. Mlečno-kisela fermentacija perge traje 15 dana. Za vreme previranja u pergi se n ... Read more »

Category: korisni saveti | Views: 2009 | Added by: pcelarstvo | Date: 18.04.2009 | Comments (0)

Login form

News calendar
«  April 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Search

Site friends

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0


Copyright MyCorp © 2024