Radilica je ženka, ali njezini su jajnici
zakržljali i nije sposobna za reprodukciju, tu zadaću u pčelinjoj
zajednici obavlja matica. Razvoj matice i pčele je do trećeg dana
života ličinke isti. Pčele ličinke do trećeg dana hrane matičnom
mliječi (koju smatramo visokovrijednom hranom), a nakon toga odrede 10
- 20 najbolje razvijenih ličinki koje će postati matice. To je važna
odluka jer o kvaliteti buduće matice ovisi razvoj i opstanak pčelinjeg
društva. Njih nastavljaju hraniti matičnom mliječi, dok ostale ličinke
nadalje hrane nektarom i peludom.
Nakon
10-tak dana zatvore poklopce saća sa leglom i nakon 21. dana od jajeta
iz ćelije saća izlazi mlada pčela buduća radilica. Odmah po izlasku oko
nje se okupljaju starije pčele i čiste ju i hrane.
... Read more »
Maticu zovemo kraljicom pčela, ali kao i svaka
kraljica ona se najprije u zajednici u kojoj živi mora izboriti za taj
položaj. Riječ "Matica" preuzeta je iz riječnika slavenskih naroda gdje
je matica majka, što je i pčelinja matica u zajednici pčela. Zanimljivo
je da kod pčela matica nastaje iz istog jajašca-zametka kao i radilica,
s razlikom da buduću maticu pčele hraniteljice hrane drugačije od
ostalih - matičnom mliječi.
Nakon
17-og dana od položenog jajeta mlada matica izlazi iz matičnjaka i
njezin prvi zadatak je da pronađe ostale moguće matičnjake u košnici i
ukloni buduće matice u njima prije nego što se izlegu. Ukoliko u tome
ne uspije dolazi do borbe matica u košnici dok ne ostane samo jedna. No
to nije kraj, još mora izletjeti iz košni
... Read more »
Prije
stavljanja u prodaju med treba proći razne analize. Na eko pčelinjaku
zabranjeno je davati lijekove u preventivne svrhe jer postoji velika
mogućnost da će se u medu i vosku naći njihove rezidue. U svrhu
liječenja preporučuje se upotreba organskih kiselina koje su i inače
sastavni dio meda.
Ekološki pčelinjak Damir Ban Bedekovčinai
Košnica treba biti izrađena od prirodnih materijala i obojena eko
bojom, a pčelinjak dovoljno udaljen od mogućeg onećišćenja nektara
(tvornica, cesta, obradivih povrąina) kako bi pčele proizvele što
kvalitetniji med. Pčelinje saće koje se upotrebljavaju u eko pčelarstvu
također moraju upotrebljavati ekološ
... Read more »
Prednosti stacionarnog pčelarstva naspram selećeg
su: manji troškovi u samoj proizvodnji, manja mogućnost pogibelji
pčelinjih društava, manja mogućnost zaraze pčela koje dolaze u kontakt
s drugim doseljenim pčelama na istu pašu, pčele se manje uznemiruju te
se time brže razvijaju i jačaju svoja drušva.
U početku bavljenja pčelarstvom svakako treba odlučiti o mjestu budućeg
pčelinjaka. Veličina i tip zemljišta ovisi o tome jesmo li se odlučili
za seleće pčelarenje ili stacionarno. Pčelinjak bi, ovisno o broju
košnica, trebao biti udaljen od naseljenih mjesta, autocesta, vinarija,
šećerana i sl. (vidi pravilnik o držanju pčela). Slijedeće što svakako
treba imati u vidu je pristup pčelinjaku i udaljenost samog pčelinjaka.
Blizina
raznovrsnih paša te izbjegavanje mjesta na kojima se učestalo vrše
tretiranja poljoprivrednih površina također su važni za veće i
kvalitetnije prinose pčelinjih pro
... Read more »