JUL – APIGUARD
Prva kutija Apiguarda
(aktivna materija: timol) se stavlja u košnice najkasnije 15. jula. Jedini
izuzetak jeste neka intenzivna paša u tom trenutku, mada Apiguard, tj. timol iz
njega, ni teoretski ne može da uđe u med u količini koja nije dozvoljena za
konzumiranje, čak je taj nivo i 50 puta ispod limita. Kašnjenja u davanju ne
sme biti, ili će štete od varoe biti vidljive. Razlog leži u činjenici da je
Apiguardu od stavljanja prve kutije do uklanjanja glavnine varoe iz košnice
potrebno 30 dana delovanja. Nikako ne treba podleći iskušenju da se upotrebi
samo jedna kutija, jer ona obara svega 30-40% varoa. Pun efekat se postiže
isključivo sa dve kutije, baš kao što i uputstvo nalaže.
UPOZNAJTE TIMOL DA BI GA
BOLJE RAZUMELI
Timol (C10H14O,
5-methyl-2-isopropyl-1-phenol ili 3-hydroxy-p-cymene) je fenolni derivat
cimena. On je isparljiv monoterpenoid, koji je prirodni sastojak lekovite
biljke majčine dušice (Thymus vulgaris). Nalazi se i u mnogim drugim biljkama i
sastojak je njihovog esencijalnog ulja, uglavnom zajedno sa svojim izomerom po
imenu karvakrol (carvacrol). Molekulska masa timola je 150,218 g/mol.
Rastvorljivost u vodi je svega 0,1 g/100 g. Tačka ključanja je 233 °C, tačka
topljenja od 48 °C do 51 °C. Pritisak isparenja timola iznosi 0,04 mm Hg na 20
°C. Ostale tehničke informacije o timolu možete naći na sajtu http://www.chemindustry.com/apps/chemicals.
Timol nije ni mutagen ni genotoksičan (Azizan, 1995; Stammati,
1999; Zani, 1990; Tsutsui, 1987). Ima 20 puta jače antiseptičko dejstvo od
fenola, a za razliku od njega ne izaziva iritaciju mukoze.
Inače, sintetički timol nije jeftin kao što je to bio pre 10 do 20 godina.
Naročito je skup prirodni timol ekstrahovan iz biljaka. Cena 10 ml timola u
esencijalnom ulju majčine dušice na tržištu staje čak 34,75 $. Prema Francu
Šivicu, sintetički timol nije toliko skup ako se nabavlja u većim pakovanjima,
na primer u vrećama od po 25 kg. Prema njegovim informacijama, svetska cena
jednog kilograma timola je oko 17 evra.
Timol je sastojak različitih vrsta hrane i začina u količini od 0,02 mg/kg do
100 mg/kg (De Vincenzi, 1991; Gracco, 2002). Timol nije toksičan za ljude. U
Evropskoj Uniji dozvoljeno je da se nađe u hrani maksimalno 50 mg/kg. Timola
ima u mnogim biljkama. Jedna od upotrebljavanijih je origano, a u meksičkom
origanu (Lippia berlandieri Schauer) ga ima 3–10 g/kg (Nurhan Turgut Dunford,
Ramon Silva Vazquez, 2005). Origano (mažuran) je "rodbinski" jako
blizak majčinoj dušici. Italijanski origano je zapravo biljka nastala ukrštanjem
slatkog marjorama (Origanum marjorana, jedna od 50 vrsta origana) i oregana
(Origanum vulgare), otpornija je na hladnoću i ima blažu aromu. Svi marjorami
su origano, ali pošto je rod origano, treba znati da svi origano nisu
marjorami. Svima je dobro poznato da se u suzbijanju varoe koristi i mažuranovo
ulje (dobija se od slatkog marjorama, oko 6,2 g od 1 kg sveže biljke), uglavnom
u kombinaciji sa mravljom kiselinom. Kombinacija timola i mravlje kiseline je
poznata i u Srbiji (nekada je bio registrovan preparat Timovar®).
U esencijalnom ulju majčine dušice nalaze se, pored timola, i druge lekovite
materije. Sve zajedno se koriste kao pomoćna terapija akutnog i hroničnog
bronhitisa. Opravdanost takve primene dokazala su i klinička ispitivanja (G.
Knols, 1994; R. Meister, 1996; H. Matthys, 2000). Danas se nalaze u
komercijalnom preparatu Bronchipret®™ (zajedno sa ekstraktom jagorčevine), u
čijoj jednoj tableti ima 1,08 mg timola. Na Univerzitetu u Erlangenu (Nemačka)
sprovedena su istraživanja o uticaju ovog leka na ljude (Claudia Kohlert,
2002). Ekstrakt majčine dušice ima dozno zavisni antiinflamatorni
(protivupalni) efekat kod edema, dokazano je i baktericidno (ubija bakterije) i
bakteriostatsko dejstvo (sprečava rast bakterija) na mnoge gram pozitivne i
gram negativne bakterije (M. Marino, 1999). Pored antibakterijskog,
antigljivičnog i antioksidativnog dejstva, nedavno je ponovo potvrđeno značajno
antiinflamatorno delovanje timola (Pier Carlo Braga, 2006, Odeljenje za
farmakologiju Medicinskog fakulteta u Milanu, Italija), te ga autori vide kao
moguću veliku pomoć u kontroli mnogih zapaljenskih procesa tokom raznih
infekcija. Autor je iste godine, ali u drugom radu, utvrdio i značajno
antioksidativno delovanje timola na ljudske ćelije.
Esencijalno ulje majčine dušice smanjuje brzinu razmnožavanja mnogih bakterija,
u koncentraciji od 50–400 mg/kg. Nedavno je utvrđeno antibakterijsko delovanje
esencijalnog ulja majčine dušice, ali i samog timola u vidu isparenja, na
patogene bakterije u disajnom stablu čoveka (S. Inouye, 2001), dok ulje ima i
antivirusno delovanje na virus gripa i respiratorni sincicijalni virus (U.
Schwenk, 1998). Takođe je dokazano i antioksidativno delovanje esencijalnog
ulja majčine dušice i timola u različitim tkivima kod pacova (K. Youdim, 1999).
Grupa naučnika (M. A. Botelho, 2007) je pokazala da je timol veoma uspešan u
suzbijanju mikroorganizama nepoželjnih u usnoj duplji (Candida albicans;
Streptococcus mutans, mitis, sanguis et salivarius).
Timol suzbija rast bakterija kao što su Salmonella typhi murium i
Staphylococcus aureus (Juven, 1994) i gljivica kao što su Aspergillus flavus
(Mahmoud, 1994) i Cryptococcus neoformans (Viollon, 1994). Ako se timol doda
hranljivoj podlozi u količini od 0,4–0,8 g/kg sprečava rast nekoliko vrsta
patogenih gljivica (Zambonelli, 1996).
Prema istraživanjima obavljenim u Cirihu (S. Shapiro, 1995) timol uspešno
uništava bakterije u usnoj duplji Porphyromonas gingivalis, Selenomonas
artemidis i Streptococcus sobrinus. Ekstremno brzo isticanje ćelijskog sadržaja
u spoljnu sredinu izazvano timolom u skladu je sa njegovim membranotropnim
efektom. Istraživanja pokazuju da je razaranje ćelijske (bakterijske) membrane
zapravo glavni mehanizam delovanja timola, što potvrđuje i Jeremy Owen (2006)
iz Engleske, koji dodaje da timol kod varoe vrši denaturisanje proteina u
ćelijskoj membrani ćelija varoe, tako ih razarajući. Slično tvrdi i Helander
(1998), koji potvrđuje da dejstvo timola protiv bakterija rezultira razgradnjom
ćelijskih membrana uz oslobađanje ćelijskog sadržaja i sledstveno razaranje
bakterija, a na sličan način razgrađuje i hife gljivica (Zambonelli, 1996). Kod
Streptococcus sobrinus timol izaziva smanjenje unutarćelijskog sadržaja ATP-a
(adenozin trifosfat), dok kod Porphyromonas gingivalis još i inhibira puteve
njegovog stvaranja (S. Shapiro, 1995), a sve ovo čini verovatno i zato što
povećava propustljivost citoplazmatske membrane za ATP kod bakterija (Robert N.
Rice, 2001). Nakon razaranja Streptococcus sobrinus javljaju se relativne promene
transmembranskog potencijala preostalih bakterija, verovatno kao sekundarni
efekat, zbog curenja unutarćelijskog sadržaja u spoljnu sredinu (S. Shapiro, B.
Guggenheim, 1995).
Max Watkins iznosi podatak da je zapaženo da timol utiče i na
suzbijanje evropske i američke truleži, ali da se ne može nazvati lekom za ove
bolesti, jer samo delimično deluje na njih. Ipak, kanadski istraživač Peter G.
Kevan (1999), tvrdi da se pokazalo da ne samo da timol ima uticaj na suzbijanje
američke truleži, već da to imaju i ruzmarinovo, origanovo, limunovo,
eukaliptusovo i lavandino ulje, ali i cimet. Ovo treba uzeti samo kao
informaciju i ne eksperimentisati nekontrolisano, jer nijedno esencijalno ulje
nije bezazleno. Naučnici su dodavali eterična ulja u sirup 1:1 i došli do
podataka koje doze mogu skratiti život pčelama. Dok mentol ni u vrlo velikim
dozama ne može da ubije pčele (Peter G. Kevan, 1999), druga ulja imaju određenu
srednju smrtnu dozu LD50: za cimet je 150 mg/kg, za karanfilić 200 mg/kg, za
timol 100 mg/kg (ili 1 g na 10 kg sirupa).
Slučajni pokazatelji ukazuju da timol može da suzbija nozemozu kod medonosne
pčele (Brown, lična zapažanja). Tokom perioda od 20 godina, pčele su preko zime
hranjene šećernim sirupom koji sadrži 0,44 mM timola kao konzervansa. Tokom tog
perioda, u ovim društvima medonosne pcele nozemoza nije zabeležena. To je
zaintrigiralo mnoge naučnike, pa se krenulo sa istraživanjima.
Zrele spore nozemoze imaju tri spoljna omotača: egzospora, endospora i
citoplazmatska membrana. Timol probija omotač spora i razara citoplazmatsku
mebranu spora nozemoze i sprečava njihovo klijanje (Robert N. Rice, 2001). On
je dokazao i da timola ima u nektaru i polenu velikog broja biljaka i da je
vrlo verovatno da su on i njemu slična jedinjenja iz nektara i polena zaslužni
za smanjenje šteta od nozemoze krajem proleća i tokom leta.
U Grčkoj je tokom 2003. i 2004. godine, A. Papachristoforou ustanovio da timol
ima izvesno dejstvo u suzbijanju razvoja krečnog legla čiji je izazivač
gljivica Ascosphaera apis. U eksperimentu je korišćen preparat Apiguard
(infekcija se smanjila za 53,9% upotrebom samo jednog pakovanja preparata). Za
ovo istraživanje znam od 2005. godine, ali moram da priznam da sam bio
skeptičan. Međutim, kada sam 2006. godine stavio Apiguard u košnice, odmah
sutra sam otišao da vidim koliko je varoe palo. Dotle sam smatrao da na mom
pčelinjaku nema krečnog legla, jer ga nisam primetio više od 10 godina unazad.
Ali, u fioci ispod mrežaste podnjače kod dve zajednice sam našao po tridesetak
mumija krečnog legla. I to za manje od jednog dana delovanja timola.
Timol je toksičan za varoe (Lindberg, 2000). Zato se timol širom sveta sve više
koristi protiv varoe (F. Chiesa, 1991; Gregorc, 1996; Sammataro, 1998; A.
Imdorf, 1999; Calderone, 1999; Lindberg, 2000; Fassbinder, 2002), ali i protiv
trahejnog parazita Acarapis woodi (Calderone, 1997; Ellis, 1997). Medonosne
pčele su tolerantne na upotrebu timola (Imdorf, 1995). Timol pozitivno utiče i
na higijenu zajednice (Jérôme Trouiller, 2004).
Timol je prirodni sastojak meda, i ako se u njemu nalazi u količini od 1,1
mg/kg ili manje, nema uticaja na ukus meda (Bogdanov, 1998). Prema drugim
istraživačima, timol ne menja miris meda sve dok ne pređe granicu od 2 mg/kg
(Richard, Multon, 1985), što sigurno zavisi i od vrste meda. Ako se primeni
tokom paše, njegovi ostaci u medu, koji i inače nisu postojani, neće preći
granicu prirodnog nivoa timola u medu (Bogdanov, 1998).
Timol se protiv varoe počeo da koristi skoro pre 30 godina, ali je bilo dosta
problema sa njegovom primenom. Uglavnom su pčele posipane timolom u prahu. Ali,
timol ima osobinu da na visokim temperaturama naglo isparava. Tada se isparenja
timola nađu u vazduhu košnice u previsokoj koncentraciji koja smeta pčelama.
Pčele su umele da napuste gajenje dela legla, mlado leglo je stradavalo, pčele
su čak napuštale košnicu. Najveći problem je bio taj što je timol u takvim
koncentracijama izazivao tihu ili masovnu grabež na pčelinjaku. Iz tih razloga,
potpuno je napušten sredinom osamdesetih godina prošlog veka.
Retki entuzijasti su mu se povremeno vraćali tražeći rešenje za regulaciju
njegovog nekontrolisanog isparavanja (čuveni Frakno timol ram koji je izumeo
Franz Knobelspies, 1997). Istraživači iz Portugalije, H. Garcão, R.
Álvares i M. Vilas-Boas (2005) došli su na ideju da timol ugrade u satnu
osnovu. Posle ubacivanja takvih osnova u košnicu, dobili su veće padanje varoe
od prirodnog opadanja za 3 do 10 puta. Bolje su se pokazale dve satne osnove sa
po 9 g timola u svakoj, nego jedna sa 18 g.
Međutim, timolu i drugim materijama koje suzbijaju varou, a ne zagađuju
pčelinje proizvode, zvanično su se vratili i naučnici 1998. godine, kada je
osnovana Evropska radna grupa za integralnu borbu protiv varoe. Okuplja vodeće
svetske naučnike koji se bave varoom. Prilikom svog nedavnog gostovanja u
Srbiji (2006), član ove grupe, Antonio Nanetti, je jasno i glasno saopštio da
je zvanična preporuka ove radne grupe sledeća: Pčelarima je za suzbijanje varoe
danas sasvim dovoljan jedan od preparata na bazi timola u avgustu i oksalna
kiselina zimi, kada nema legla. I ništa više. I zaista, ovakav koncept je
potpuno održiv u praksi i već pokazuje odlične rezultate. Prolećni tretman je
apsolutno nepotreban. Jedino u krajevima gde je gustina naseljenosti košnica na
malom prostoru velika, pa je povećan i ulazak varoe u košnice sa strane (putem
cvetova, trutova, naletanjem pčela, takozvana reinvazija), treba tretirati
odgovarajućim sredstvom odmah nakon vrcanja bagremovog meda.
U svetu su registrovana tri preparata na bazi timola kod kojih je problem
njegovog nekontrolisanog isparavanja uglavnom rešen. To su italijanski Api Life
Var®, švajcarski Thymovar® i britanski Apiguard®. Samo je Apiguard® (u daljem
tekstu Apigard) dostupan srpskim pčelarima i to od avgusta 2006. godine, kada
je po prvi put uvezen (od 2006. ima i dozvolu za upotrebu u Srbiji). Ovaj
preparat odlikuje fantastična prednost nad nekim drugim preparatima na bazi
timola, jer je kod njega problem nekontrolisanog isparavanja rešen na najbolji
način. Kontrola isparavanja je dovedena do savršenstva. Iz iskustva mogu
odgovorno da kažem da tokom avgusta 2006. čak ni na 39 °C, uz izloženost
košnica direktnim sunčevim zracima, nije došlo do bilo kakve negativne pojave.
Takođe, tokom jula i avgusta 2007. godine, temperature su dostizale i 44 °C, pa
problema nije bilo. Naravno, zbog poznate sklonosti timola da ponekad
provocira grabež, treba naglasiti da tokom tretiranja timolom u bilo kom obliku
(naročito tretmanima u kojima se timol primenjuje na neki od zastarelih –
primitivnih načina), ne treba sprovoditi apitehničke mere koje mogu pomoći
provociranje grabeži (prihranjivanje, dugo otvaranje košnica tokom bespašnog
perioda i slično).
|