NOVEMBAR – OKSALNA
Čim nestane leglo, obično u
novembru, primenjuje se oksalna kiselina.
Oksalna kiselina se kupuje isključivo u veterinarskim apotekama,
u originalnom pakovanju. Trudite se da datum proizvodnje bude što skoriji, mada
joj je zvanični rok trajanja 3 godine. Preporučujem vam da kupite manje
pakovanje od 200 ili 500 grama, tj. onoliko koliko vam treba. Po jednom društvu
se utroši do jednog grama, možda nešto više kod najjačih društava (do 1,5
grama), pa neka vam to bude orijentir koliko treba da kupite.
Smatram da je o oksalnoj kiselini dovoljno pisano u literature,
pa ću akcenat staviti na tehnologiju njene primene, a samo ću se osvrnuti na
naučna saznanja o njoj. Najvažnije stručne informacije o oksalnoj kiselini
možete naći na: www.pcelinjak.com/content/view/80/146.
Ovde ću opisati samo jednu metodu primene, nakapavanjem
pčela tokom zime, kad nema legla, rastvorom oksalne kiseline i šećera u
destilovanoj vodi.
Obradiću metodu spravljanja jednog litra lekovitog
sirupa. Rastvor se pravi na sledeći način. Kupite destilovanu vodu. Odmerite
600 ml destilovane vode koju ćete pomešati sa 600 grama šećera. Nakon mešanja,
dobićete približno jedan litar sirupa. Sirup zagrejte na temperaturu tela, tj.
između 35 i 40 stepeni Celzijusovih. Ako ne želite da koristite termometar,
zagrevajte ga sve dotle dok njegova temperatura bude tolika da ne možete u
rastvoru da držite prst tokom dužeg vremenskog perioda.
Kad to učinite, sipajte sirup u plastičnu bocu od
PET ambalaže ili u bocu od stakla zapremine dva litra. Na grlić boce stavite
suv levak i u njega naspite 35 g oksalne kiseline. Inače, oksalna kiselina je u
kristalu, veoma nalikuje šećeru, a veličina kristala varira od proizvođača do
proizvođača. Veličina kristala za vas uopšte nije bitna. Bitno je da je šećerni
sirup topao. Kada kristali oksalne kiseline propadnu kroz levak u bocu,
zatvorite je i snažno mućkajte sve dok više nema nerastvorenih kristala koji bi
se taložili na dno boce kad prekinete sa mućkanjem. Time je priprema rastvora
završena.
Sada rastvor sipajte u plastični sud sa širokim
grlom, kako bi bez tehničkih problema uvlačili u špric ili dozator odgovarajuću
količinu oksalne kiseline. Za nakapavanje oksalne kiseline po pčelama
preporučujem korišćenje šprica od 50-60 ml bez igle. Početnicima preporučujem
da stave iglu širokog promera, jer je rastvor gust, pa bi pošto nemaju
iskustva, moglo da im se desi da izvrše preveliki pritisak na klip te da izbace
veću količinu rastvora tokom tretmana. Mogu se koristiti i razni dozatori
(slični onom kojim se daje Perizin).
Prilazite košnici pri temperaturi od +3 do +10 stepeni, ne više
od toga. Jer, snaga društava se procenjuje u tom opsegu temperatura, i za taj
opseg je predviđena odgovarajuća doza. Sada je najteže odrediti snagu društva.
To se čini otvaranjem košnice i uvidom u zauzeće ulica od strane pčela. Kod
košnica dubokih okvira (DB, pa i LR) to može biti problem, naročito ako je
pčelar obezbedio dobru zimnicu od više od 10 centimetara, pa se pčele i ne
vide. Kod onih koji imaju mrežastu podnjaču, situacija je mnogo jednostavnija.
Izvuku fioku, i pogledaju u ulice. Tamo gde je mrak, tu su pčele, a gde je
svetlost, tu nema pčela. Kod Fararove košnice je mnogo lakše, skidate nastavke
dok ne presečete klube, koje je u ovoj košnici uvek u dva nastavka. Tretirate
samo donji deo klubeta, a pčele će oksalnu kontaktom (kretanjem kroz klube)
preneti i gornjem delu kad vratite gornji nastavak.
Kod određivanja snage društava, treba znati da se određuje broj
punih ulica pčela, a ne broj ulica u kojima se nalaze pčele (koji je najčešće
mnogo veći). Puna ulica je ona ulica gde 80% njene dužine zauzimaju pčele na
pomenutoj temperaturi. Pošto nisu sve ulice pune, aproksimativno preračunajte
koliko ih je punih. Kad dobijete tu cifru, pomnožite je sa 5 ml rastvora po
ulici i dobićete ukupnu potrebnu količinu. Svu količinu uvucite u špric i
tretirajte. Ravnomerno nakapavajte po pčelama, vodeći računa da date više
ulicama gde je i pčela više. Pri tom vodite računa o činjenici da u ulici koja
je duplo veća od neke druge ulice (gledano odozgo iz pčelareve perspektive)
nema duplo više pčela, već četiri puta više pčela (nego u duplo kraćoj ulici),
pa toliko više i treba dati rastvora.
Kod tretmana vodite računa o tome da kapi rastvora
oksalne moraju da padaju na pčele, a ne na satonoše, saće, podnjaču, poklopne
daske i krovove. Sve što ne padne na pčele, smatrajte da nije dato. Jer, vi
možete u košnicu da stavite lonac sa 5 litara sirupa, ali nijedna varoa neće
pasti. Rastvor oksalne deluje kontaktno i pčele ga raznose do svojih drugarica
krećući se klubetom i dodirujući se sa njima, pa tako vrlo brzo svaka pčela i
svaka varoa dođe u kontakt sa rastvorom. Pčele u startu probaju rastvor, ali
zbog njegove neverovatne kiselosti (oksalna daje najkiseliji rastvor od svih
kiselina, pH=1), to više ne čine i sloj rastvora ostaje jako dugo na pčelama, i
više od dva meseca. Da je delovanje kontaktno dokazano je tako što su
standardni rastvor neutralisali nekom bazom, pa više nije bio kiseo, iako je
oksalna u njemu bila u istoj količini. Tada je efikasnost pala za 90% i svela
se približno na prirodno uginuće varoe, 8,3%. Takođe, utvrđeno je da u uginuloj
varoi nema oksalne kiseline ni u tragovima. Oksalna se nalazi samo na njenim “šapama”,
tj. ambulakrama kojima se kači za pčele, i na njenim “ramenima”, tj. levom i
desnom boku, kojim dodiruje tergite dok se zavlači ispod njih.
Tretman je dobro obaviti pri vlažnom vazduhu,
naročito ako meteorolozi najavljuju vlažno vreme (magla, kiša) i narednih dana,
jer je tada efikasnost oksalne nešto veća.
Mnogi pitaju koja je uloga šećera u rastvoru. Dva
su razloga za njegovu primenu. Baš ova preporučena količina šećera obezbeđuje
stabilnost rastvora oksalne kiseline. Jer, da je šećera manje, došlo bi do ponovne
kristalizacije oksalne kiseline i efekat bi izostao, tj. bio bi manji. Duplo
manja količina šećera, recimo, smanjuje efikasnost za oko 20%. Druga uloga
šećera je njegova higroskopnost, pa pije vlagu iz vazduha, tako dugo
održavajući vlažnost površine tela pčele, pa oksalna bolje deluje. Zato je i
važno tretirati kad je visoka vlažnost vazduha.
Postoje pčelari koji se plaše otvaranja košnice na
temperaturi ispod 10 stepeni. Razloga za strah nema, ali njih je teško ubediti.
Lično najviše volim da tretiram na temperaturama od 4 do 6 stepeni, jer su tada
pčele jako mirne i ne uznemiravaju me u radu. Ali, i za njih postoji rešenje.
Oni koji imaju mrežaste podnjače, treba da ih očiste na dvadesetak dana pre
tretmana i da čekaju. Na pčelinjak dolaze kad je temperatura znatno veća i “po
njihovoj volji”, tj. kad je u toku pročisni izlet, recimo. Onda prvo izvade
fioku, u kojoj se sada vidi koliko ima pčela i gde se nalaze, jer su pčele
otklapale med i poklopčići su padali na podnjaču, tačno ocrtavši dužinu i položaj
ulica pčela. Pre otvaranja košnice, na osnovu podnjače, procenjuju koliko ima
punih ulica pčela, uvlače u špric potrebnu količinu lekovitog sirupa, otvaraju
košnicu i tretiraju na isti način kao i na hladnoći. Sad su se pčele raštrkale
po saću, ali to ne utiče na efikasnost. Pokušajte da prilično ravnomerno
naprskate pčele po ulicama. One će uveče opet formirati klube i neće biti
nikakvih problema.
Kad se tretman završi, košnica se zatvara.
Opadanje varoe se prati najviše 15 dana. U tih 15 dana pašće otprilike 90%
varoa koje će inače da padnu, a padaće narednih 2-3 meseca, iz dana u dan sve
manje i manje, ali će padati zaista jako dugo.
Ako ste odredili dobru dozu, efikasnost oksalne
kiseline ne može biti manja od 90%, najčešće je bliže procentu od 99%. Kako da
znate da li treba još nečim tretirati? Krajnje jednostavno. Naučnici kažu da
društvo u proleće ne sme da uđe sa više od 50 varoa. A efikasnost oksalne je
90%. Ako je od oksalne palo 450 varoa, onda je u košnici ostao deveti deo od
450, a to je 50 varoa. Znači, neki maksimum. Prema tome, ako od oksalne padne
do 450 varoa, nema razloga za nekim drugim tretmanom. Ako padne više od 450
varoa, onda bi trebalo još nečim tretirati. Oksalna ne sme da se ponovi, jer se
jednoj generaciji pčela sme dati samo jednom, a zimske pčele žive jako dugo.
Što se tiče zaštite pčelara, treba ispoštovati zakonske propise
vezane za rad sa opasnim materijama. Treba znati da je rastvor jako slab i da
ako i kapne na kožu, samo treba to mesto dobro oprati dugim pranjem vodom i
sapunom i neće doći ni do crvenila. Najopasnija je oksalna kiselina u kristalu
koja nikako ne sme da dodirne kožu. Zato vam preporučujem da vam neko stručno
lice odmeri potrebnu količinu oksalne (apoteke, hemijske laboratorije i
slično). Obavezno nosite naočare da slučajno ne bi prsnula kiselina u oko, jer
je to jako opasno. Ako se to desi, prvo obezbedite slobodan tok vode preko oka
tokom 15 minuta, pa tek onda idite kod lekara. Osećaj je neprijatan, ali to vam
je najvažniji lek, da voda ispere rastvor oksalne. Obavezno nosite i pčelarsku
masku, jer nakapana pčela može da uzleti i da vas ubode, noseći na sebi oksalnu
kiselinu.