Pčele stvaraju (prikupljaju) sledeće proizvode koji su korisni za
široku ljudsku upotrebu: med, vosak, cvetni prah i pergu, propolis,
mleč i pčelinji otrov.
Za pčelare se takođe mogu, uslovno, smatrati pčelinjim
proizvodima i matice i rojevi, jer se celokupna tehnika pčelarenja može
opredeliti i usmeriti samo na njihovo dobijanje radi plasmana na
tržište.
U tekstu će biti reči o dobijanju pčelinjih proizvoda korisnih za široku ljudsku upotrebu.
MED
Med je svakako najpoznatiji i najomiljeniji pčelinji proizvod.
Hranljiva i lekovita svojstva meda su od davnina poznata, pa se u
narodu koristi i kao hrana i kao lek.
Uz korišćenje jakih pčelinjih zajednica, pčelari mogu da utiču na
povećanje prinosa meda blagovremenom seobom društava na izdašne
pčelinje paše.
Priprema jakih pčelinjih društava i dobijanje meda, uz korišćenje
više paša, neće biti predmet ovog napisa, jer to spada u širu oblast
tehnike pčelarenja. Biće reči o raznim pakovanjima meda radi postizanja
boljih finansijskih efekata na tržištu.
Pakovanje saća u medu.
Jedan broj najkvalitetnijih, odnosno najlepših ramova sa medom, sa
mladim saćem i svim ćelijama poklopljenim, nećemo da cedimo već ih
odlažemo u posebna tela. Njih u toku godine koristimo za isecanje radi
pakovanja u tegle koje zatim zalivamo medom. Tako dobijamo „saće u
medu“ koje za mnoge ljubitelje pčelinjih proizvoda predstavlja pravi
delikates. Saće sa medom, koje stavljamo u tegle, i med kojim ga
zalivamo, preporučljivo je da budu sa bagremove paše, ili sa neke
druge, čiji med duže ne kristališe.
Koliko ćemo najlepših ramova sa medom da ostavimo, radi pakovanja
saća u medu, zavisi od ličnih mogućnosti plasmana tog proizvoda.
Pre isecanja treba, svakako, odstraniti žicu iz saća. Mnogi
pčelari se muče kako to da urade, a da ne oštete površinu saća. Evo
jednostavnog načina. Ram okačimo na stalak za ramove, pa onda presečemo
žicu na spoljnim stranama bočnih letvica i krajeve ispravimo. Zatim
svaku žicu posebno zagrejemo spajajući njene krajeve sa izvodima
električnog žvrka. Čim jednu žicu zagrejemo, prihvatamo kraj kleštima i
veoma lako i jednostavno je izvlačimo. Kada sve žice iz sata izvučemo,
ram polažemo na unapred pripremljenu čistu dasku. Zatim zagrejanim
tankim nožem obrezujemo saće okolo, pored sve četiri letvice rama. U
zavisnosti od veličine, odnosno oblika ambalaže, isecaćemo komade saća
odgovarajućih dimenzija i stavljati ih u tegle, koje zatim dopunimo
medom i zatvaramo. Time je taj posao završen.
Sl. 1. Pakovanja saća u medu
Med u saću.
Mnogi potrošači veoma cene med u saću. Pčelari ovaj proizvod nude
tržištu u raznim oblicima. Najjednostavnije je ceo ram, sa satom punim
meda i svim poklopljenim ćelijama, obložiti folijom i vakuumirati, pa
ga tako nuditi potrošačima. Ovakvi ramovi sa medom se uglavnom prodaju
na raznim pčelarskim izložbama.
Dovitljivi pčelari izrađuju providne kutije raznih veličina
staklene ili od debljeg pleksiglasa, u koje pakuju ramove sa satovima
punim meda, i tako ih izlažu i nude potrošačima.
Sl. 2. Ramovi sa medom u saću
Za tržište su mnogo praktičniji manji ramčići sa medom u saću,
tzv. boksesi. Kada pčele potpuno izgrade saće u umetnutim ramčićima,
napune ga medom i poklope sve ćelije, ramove sa boksesima oduzimamo iz
košnice i pakujemo ih u odgovarajuće kutije u kojima ih otpremamo na
tržište.
Boksesi mogu biti drveni ili plastični, koji se izrađuju u
kompletu sa dvodelnim, takođe plastičnim, providnim kutijama, u koje se
kasnije pakuju, kada ih pčele izgrade i napune medom. Dimenzije ovih
ramčića su prilagođene standardnim merama medišnih ramova, tako da se
po nekoliko komada može u njih ugrađivati.
Za potrošače su interesantni i okrugli boksesi, koji se ugrađuju
u specijalne plastične ramove i tako dodaju pčelinjim društvima radi
izgradnje saća i punjenja medom. Kada su ćelije poklopljene, Boksese
vadimo i pakujemo u odgovarajuće kružne kutije. Treba napomenuti da će
pčele kvalitetno da izgrade saće u boksesima i da ga potpuno napune
medom i poklope, samo na jakoj paši.
Sl. 3. Okrugli boksesi za dobijanje meda u saću
Voće u medu.
Za potrošače su veoma privlačna i predstavljaju pravi delikates,
pakovanja raznog voća u medu. Za to se najčešće koriste zreli, očišćeni
plodovi oraha, lešnika i badema. Vešti pčelari, pored pomenutih
plodova, pakuju i cele ili lepo isečene komade raznog osušenog i
kandiranog voća, kao što su suvo grožđe, šljive, kajsije, smokve,
banane, kivi, ananas itd. Odabrani plodovi se pažljivo spakuju u teglu
pa se zatim zaliju čistim bagremovim medom. Uz interesantnu ambalažu,
maštovito spakovano voće zaliveno medom, pored toga što je izuzetna
poslastica, predstavlja i pravi ukras.
Sl. 4. Voće u medu
VOSAK
Vosak se odavno primenjuje u narodnoj medicini kao lekovito
sredstvo. Voštani poklopčići sa medom, koji se dobijaju otklapanjem
saća pri ceđenju meda, žvakanjem blagotvorno deluju pri lečenju sinusa
i astme. Slični efekti se postižu i korišćenjem meda u saću. Vosak se
koristi i u vidu obloga, koje mogu biti i u smeši sa propolisom i medom.
Dobijanje voska.
Vosak je jedan od dragocenih pčelinjih proizvoda. Po ekonomskom značaju
on je na drugom mestu, odmah iza meda. Međutim, po značaju za
pčelarstvo, ako nije na prvom mestu, vosak je sigurno ravnopravan sa
medom. Bez rezervi voska jednostavno nema savremenog pčelarenja
košnicama sa pokretnim saćem. Naime, pri početku bavljenja pčelarstvom
i daljem razvoju pčelinjaka, nije neophodno da imamo rezerve meda, u
bilo kakvom obliku, ali bez rezervi voska, odnosno voštanih satnih
osnova, nemoguće je baviti se ovim poslom. Najveće količine voska
koriste se u pčelarstvu. Zato je potrebno da tokom cele sezone vodimo
računa da nam ni najmanja količina voska, odnosno saća, ne propadne.
Osnovni način dobijanja voska je pretapanjem starog i
deformisanog saća. Ramove koje smo iz košnica izvadili, radi pretapanja
saća, treba odmah i pretopiti. Ako su samo nekoliko dana van košnice,
voštani moljac će početi da ih razara i uništava. Ako budemo neoprezni,
ubrzo će od saća ostati samo paučina i tragovi moljaca. To bi
predstavljalo veliku štetu koju ne smemo da dozvolimo.
Topljenje saća spada u „prljave“ i ne baš omiljene pčelarske
poslove. Međutim, iz već navedenih razloga, taj posao moramo da
obavljamo, i to bez odlaganja, trudeći se pri tome da iz saća iscedimo
što veću količinu voska. Srećna je okolnost za pčelare što vosak ima
nisku tačku topljenja i što ima manju specifičnu težinu od vode, što ne
upija vodu i ne meša se sa njom. Sva oprema i sve metode za topljenje
saća zasnovane su na ovim osobinama voska.
Tačka topljena voska je između 56 i 64ºC1
, tačka ključanja je od 80 do 84ºC, kada u vosku ima vode, a čist vosak
ključa, kada iz njega ispari voda, tek na 180ºC. Tačka samozapaljenja
voska je na oko 290ºC. Specifična težina voska, na temperaturi od
+15ºC, iznosi od 0,956 do 0,969. Što su temperatura topljenja i
specifična težina veći, utoliko je vosak kvalitetniji. Vosak se dobija
topljenjem starog ili deformisanog saća, satova građevnjaka, zaperaka i
voštanih poklopaca mednih ćelija, dobijenih pri ceđenju meda ili
čišćenjem podnjača prilikom prvog prolećnog pregleda. Sav ovaj
materijal, koji služi za pretapanje i dobijanje voska, naziva se voština. U zavisnosti od kvaliteta ona sadrži od 40-97% čistog voska2.
Kvalitetnija je i više čistog voska sadrži voština bele, žute do
ćilibarne boje, koju sačinjava „mlado“ deformisano saće, zatim satovi
građevnjaci, zaperci i voštani poklopci mednih ćelija. Manje čistog
voska sadrži staro saće, tamne do crne boje, iz koga je se izleglo
mnogo generacija pčela.
Korišćenje rama građevnjaka za povećanu proizvodnju voska.
Kada u košnicu, u kojoj je smešteno jače pčelinje društvo, postavimo
prazan ram u kome smo za satonošu zalepili samo traku satne osnove,
široku 10 mm, pčele će u njemu izgraditi sat sa trutovskim ćelijama.
Ram sa tako izgrađenim satom nazivamo ram građevnjak.
U košnicama sa širokoniskin ramovima koristi se normalni ram za
izradu građevnjaka. I kod košnica sa visokim ramovima, možemo, u cilju
izgradnje građevnjaka, u plodište postaviti normalni ram. Međutim,
izgradnja će biti brža ako za to koristimo poluram, u kom slučaju će
pčele graditi satove i na satonoši i na donjoj letvici rama. Iz istih
razloga možemo plodišni ram pregraditi po sredini horizontalnom
letvicom. Može se koristiti i izgrađen plodišni ram u kome odsečemo i
uklonimo donju polovinu sata a gornju polovinu zadržimo. Možemo u
plodište staviti izgrađen poluram, pa će pčele na donjoj letvici
izgraditi građevnjak. U tehnici pčelarenja nije neophodno korišćenje
rama građevnjaka, već je to stvar opredeljenja pčelara, kao što je u
ostalom slučaj i kada su u pitanju mnogi drugi pčelarski pristupi.
Ram građevnjak može da se koristi iz dva razloga:
kao način za povećanu proizvodnju voska
kao biološka metoda suzbijanja varoe
Ako ram građevnjak koristimo za povećanje proizvodnje voska,
treba ga koristi u jakim društvima u vreme intenzivnog medobera.
Postavljamo ga u plodište između krajnjeg rama sa leglom i rama sa
polenom i medom. Praktikuje se istovremeno korišćenje jednog rama
građevnjaka. U tako dodatom ramu pčele će ubrzano graditi sat sa
trutovskim ćelijama u koje će matica odmah početi da polaže trutovska –
neoplođena jaja. Kada pčele izgrade 2/3 sata, njega treba iseći i ram
ponovo vratiti na isto mesto. Sat treba iseći pre nego što se trutovska
jaja preobraze u larvice, kako pčele nebi uzalud trošile vreme, med i
polen, spravljajući hranu za ishranu trutovskog legla. Isečeno saće je
pogodno za pretapanje u vosak u sunčanim topionicima. Ram iz koga smo
isekli saće koristimo u istom društvu ponovo na opisani način.
Korišćenjem ramova građevnjaka iz jednog društva se može u toku aktivne sezone dobiti 400-600 grama3 najkvalitetnijeg voska.
Sl. 5. Ramovi građevnjaci
Saće nožem isecamo iz ramova i lomimo ga na manje komade. Sa
ramova treba odmah dobro očistiti ostatke voska i eventualno nagomilani
propolis, koga treba posebno odvajati i čuvati. Istom prilikom treba
specijalnim strugačem očistiti i kanal na donjoj strani satonoše, u
koji se postavlja satna osnova pri ugradnji u ram.
Pre ponovne ugradnje satnih osnova, korišćene ramove treba
termički dezinfikovati plamenom let-lampe ili plinskim gorionikom.
Pre topljenja saća treba predvojiti kvalitetniju od lošije
voštine i ne topiti ih zajedno. Prvo treba pretapati kvalitetniju a
zatim lošiju voštinu. Ako istopljeni vosak namenjujemo tržištu onda i
njega treba odvajati, jer veću tržišnu vrednost ima vosak svetlije
boje, dobijen od kvalitetnije voštine.Pri topljenju voštine iz nje ne
možemo da iscedimo sav vosak. U zavisnosti od korišćene opreme i
primenjene tehnologije, pretopljena i isceđena voština, koju sada
nazivamo voskovarina, sadržaće i do 40% voska4.
Kada voskovarina, stisnuta u šaci, obrazuje loptu koja se ne raspada,
znači da ona još uvek sadrži visok procenat voska. Ako od voskovarine,
stisnute u šaci, ne možemo da obrazujemo loptu, već se ona raspada, to
znači da ona sadrži mali procenat voska.
Pčelari koriste razne načine i opremu za topljenje saća. Od
jednostavnih presa pa do solarnih, električnih, vodenih i parnih
topionika. Često se koriste i topionici koje spretniji pčelari sami
izrađuju od priručnih delova i odbačenog materijala. Oprema za
topljenje voska treba da je efikasna u smislu da se njenim korišćenjem
iz voštine dobije što veći procenat voska. Mnogo je važnije da oprema
zadovolji ovaj zahtev, nego da bude lepog izgleda.
Delove opreme koji su u direktnom kontaktu sa voskom ne treba
izrađivati od čistog gvožđa, jer bi u tom slučaju istopljeni vosak imao
neprirodnu crnu boju. Najbolje je da ovi delovi budu od prohromskog
materijala ili da površine budu emajlirane.
POLEN (CVETNI PRAH)
Polen je takođe dragoceni dar prirode, bogat izvor belančevina, i
veoma je koristan za funkcionisanje ljudskog organizma. Uobičajeno je
da se koristi pomešan sa poluukristalisanim medom, u odnosu 100-200
grama polena na 1 kg meda. Praktično isto delovanje na ljudski
organizam ima i perga.
Skupljanje cvetnog praha.
U zavisnosti od mesta postavljanja na košnici, u praksi se koriste dve
osnovne vrste skupljača cvetnog praha, i to: unutrašnji i spoljni.
Unutrašnji skupljači cvetnog praha
se postavljaju na podnjaču, ili, što je mnogo češći slučaj, ugrađuju se
u specijalne podnjače. Pčele, kada uđu kroz leto, na putu ka saću,
moraju da prođu kroz otvore mrežice skupljača. Ovih skupljača polena
ima više vrsta i najčešće čine sastavni deo podnjača. Mogu se
ugrađivati kako u niske, mrežaste, tako i u visoke podnjače. Konstruišu
se tako da pčele, po sletanju na poletaljku, na putu ka saću moraju da
prođu kroz mrežicu skupljača, pri čemu im sa nogu otpada polen i
zadržava se u fioci, koja je postavljena ispod mrežice.
Sl. 6. Mrežasta podnjača sa unutrašnjim skupljačem polena
Pri korišćenju unutrašnjih skupljača, sve trunje i ljuspice voska
koje otpadaju sa saća, kao i po neka varoa, padaće u sakupljeni polen,
pa je potrebno da ga naknadno prečistimo. Prednost ovih skupljača je u
tome što pčele ne lutaju pri njihovom aktiviranju, i nije im potreban
period za privikavanje, i što je, u slučaju iznenadne kiše, sakupljeni
polen zaštićen i teže može da se ovlaži.
Sl. 7. Spoljni skupljač polena
Spoljni skupljači cvetnog praha se postavljaju na poletaljku, tako da poklapaju leto, pa su pčele prinuđene da u košnicu ulaze kroz skupljač.
Korišćenjem spoljnih skupljača dobijamo čist polen, bez stranih
primesa, Međutim, po njihovom postavljanju na košnice, pčele će po
povratku sa paše lutati oko skupljača, jer im je potrebno neko vreme da
se naviknu da ulaze u košnicu kroz nešto izmenjeni položaj leta.
Pri upotrebi spoljnih skupljača moramo da vodimo računa i o
vremenskim prilikama, pa ako ima izgleda za kišu, sakupljeni polen
treba pokupiti iz fioka, da se nebi ovlažio.
Spoljni skupljači cvetnog praha mogu se izrađivati od raznih
materijala. Pored skupljača od drveta, mogu biti i od lima ili plastike.
Komora za sušenje polena. Polen sakupljen pomoću skupljača sadrži oko 18% vode5.
U takvom stanju on se ne može čuvati, jer bi se brzo ukvario. Kada se
radi o manjim količinama polena, treba ga, po vađenju iz fioke
skupljača, sipati u tankom sloju na čist papir, i u suvoj prostoriji ga
dobro osušiti. Suši se u hladu, nikako na suncu. Za ubrzano sušenje
većih količina polena, koriste se specijalne komore. One su napravljene
u obliku ormara, sa policama u vidu fioka, čija su dna od mreže sa
okcima #1 mm. Vrata komore su zamrežena istom mrežom.
Polen za sušenje se stavlja u police, u tanjim slojevima. U
komoru se, ispod polica, pomoću električnog grejača sa ventilatorom,
ubacuje zagrejani vazduh. Umesto grejača može da posluži i bolji fen za
sušenje kose.
Sl. 8. Komora za sušenje polena
Temperatura vazduha u komori ne sme da prelazi 45ºC6
, što se reguliše ugradnjom termostata. O ovome se strogo mora voditi
računa, jer bi viša temperatura uništila sve korisne materije u polenu.
Osušeni polen se može čuvati i po nekoliko meseci u staklenim, dobro
zatvorenim posudama, na suvom, hladnom i tamnom mestu.
Alat za vađenje perge iz ćelija saća.
Konzervirani cvetni prah – pergu, iz ćelija saća možemo da vadimo
pomoću naročitih malih alata, napravljenih za tu namenu. Alat se
sastoji od metalne cevčice, spoljnjeg prečnika 5 mm, sa što tanjim
zidovima. Na gornjem kraju cevčice je prstenasti ili poluloptasti
oslonac za prste. U cevčicu se uvlači klip odgovarajućeg prečnika, sa
malim zazorom, tako da može kroz nju lako da klizi. Na gornjem kraju
klipa je, takođe, prstenasti ili poluloptasti oslonac za palac. Na
klipu, između dva oslonca, postavljena je opruga koja klip vraća u
gornji položaj. Donji deo cevčice, držeći je za oslonac (klip je u
gornjem položaju), utisnemo u ćeliju u kojoj je perga koju želimo da
izvadimo. Kada izvadimo cevčicu iz ćelije, perga će ostati u njoj.
Stiskanjem klipa vadimo pergu iz cevčice u odgovarajuću posudu.
Sl. 9. Alat za vađenje perge iz ćelija saća
PROPOLIS
Propolis predstavlja prirodni antibiotik. Kao lekovito sredstvo
se od davnina koristi i u ljudskoj upotrebi. Najčešće se upotrebljava u
vidu raznih masti ili rastvoren u 96% alkoholu u koncentraciji 10-30%.
Ako smeši meda, polena i mleča dodamo i 20 grama propolisa, ona će još
više dobiti na vrednosti.
Osobinu pčela da sve pukotine, nepotrebne otvore i rastojanja
između pojedinih delova košnica, manja od 5 mm, zatvaraju propolisom,
pčelari iskorišćavaju, pa postavljanjem raznih mreža i rešetki veštački
izazivaju pčele da u košnicu donose što više propolisa, zatvarajući
njime novostvorene šupljine.
Skidanje proplisa pčelarskim nožem.
Znatne količine propolisa mogu se sakupiti u toku sezone i bez
korišćenja dodatnog pribora. Pri svakom pregledu pčelinjih društava
treba pčelarskim nožem skidati „višak“ propolisa, nagomilan između
pojedinih sastavnih delova košnica. Ovo je dvostruko korisna radnja.
Prvo, sakupićemo izvesnu količinu propolisa, a kao drugo, nagomilani
propolis može da promeni neka rastojanja u košnici, pa njegovim
uklanjanjem to sprečavamo. Ovako sakupljen propolis nije prvoklasan,
jer u sebi može da ima raznih primesa, kao na primer izvesnu količinu
voska, delove zgnječenih pčela, raznog trunja i slično. Međutim, ni sa
ovom radnjom ne treba preterivati. Početkom jeseni treba prekinuti sa
oduzimanjem propolisa na ovaj način, i omogućiti pčelama da zatvore
nepotrebne otvore, i na taj način utople svoje stanište pred
nastupajuću zimu.
Plastična folija ili platno kao „skupljač“ propolisa.
Neki pčelari, umesto drvenih poklopnih dasaka, koriste plastične folije
ili deblje platno. Pčele se time stimulišu za unošenje velikih količina
propolisa, koga lepe između ivica satonoša i folije, odnosno platna.
Tako nagomilan propolis se povremeno skida pčelarskim nožem.
Mreže i rešetke za sakupljanje propolisa.
Veoma jednostavan način za sakupljanje čistog i kvalitetnog propolisa
je korišćenje mreža i rešetki pogodnih za ovu namenu. One se
postavljaju preko satonoša, odignute od njih 4-5 mm. Kada pčele otvore
na njima popune propolisom, uklanjamo ih iz košnica i držimo u
zamrzivaču sat vremena. Zatim ih vadimo i savijajući ih oduzimamo
propolis iz njih.
Sl. 10. Mrežasti skupljač propolisa
Skupljač propolisa od drvenih letvica.
Takozvani Vaščukov skupljač propolisa jednostavne je izrade, a pri tome
veoma efikasan. On se sastoji od 12 drvenih letvica širokih 20 mm,
debelih 6 mm, dugih 230 mm, između kojih su rastojanja 2-3 mm. Letvice
su spojene sa dve trake izrezane od deblje plastične folije. Skupljač
se stavlja preko satonoša, popreko, a iznad njega poklopna daska. Kada
pčele sva rastojanja između letvica napune propolisom, skupljač vadimo,
i kao u predhodnom slučaju ohladimo ga u zamrzivaču, a zatim savijanjem
oduzmemo propolis.Najviše propolisa može se sakupiti u drugoj polovini
leta. Treba znati da za vreme velikog unosa nektara pčele slabo
sakupljaju propolis. Od jedne košnice može se pomoću prikazanih
skupljača dobiti oko 100-150 grama7 propolisa.
Sl. 11. Vaščukov skupljač propolisa
Ako u košnici stvorimo veštačku promaju, ostavljanjem manjih
otvora između pojedinih tela, ili tela i poklopne daske, prinos
propolisa može se povećati i do 400 grama8 po društvu, ali treba imati u vidu da se time pčele brže iscrpljuju.
MATIČNI MLEČ
Čudesno delovanje matičnog mleča u pčelinjem društvu, uticaj na
razvoj, rast, dugovečnost i plodnost matice, predmet je stalnog
proučavanja njegovog sastava i osobina i mogućnosti korišćenja u
ljudskoj upotrebi. Treba reći da sastav mleča ni do danas nije do kraja
istražen. Još uvek je ostalo oko 2,5% nedefinisanih supstanci koje se
nalaze u sastavu mleča. Možda se baš u tom delu krije čudesna moć
matičnog mleča?
Svojim izuzetnim svojstvima matični mleč blagotvorno deluje i na
ljudski organizam. Najčešće se koristi kada se mešavini meda i polena
na 1 kg doda 10 grama mleča.
Dobijanje matičnog mleča.
Tehnika dobijanja matičnog mleča se u principu podudara sa prvih 7 dana
tehnike uzgoja matica, odnosno matičnjaka, posmatrano od trenutka
polaganja jaja. Sve metode uzgoja matičnjaka mogu se koristiti i za
dobijanje mleča. Zato pčelari koji žele da se ozbiljnije bave
dobijanjem mleča, treba dobro da prouče i tehniku uzgoja matica.
Manju količinu matičnog mleča možemo da dobijemo obezmatičavanjem
pčelinjeg društva, izazivajući negu prisilnih matičnjaka. Takođe i iz
rojevih matičnjaka može se oduzimati mleč. Međutim, u oba slučaja
problem je što neznamo tačnu starost larvica, pa je teško odabrati
pravi trenutak za uzimanje mleča.
Za dobijanje veće količine mleča, treba primeniti tehniku
prilagođenu Dulitlovoj metodi presađivanja larvica, pri uzgoju matica.
Za dobijanje mleča nije bitan kvalitet matice od čijih jaja koristimo
larvice za presađivanje. I u ovom slučaju koristimo posebno
pripremljena i jaka odgajivačka pčelinja društva. Presađivanje larvica
može da se obavlja po već poznatim metodama, (na suvo, na mleč, pomoću
aparata). Larvice treba da su stare oko 12 sati, ali ne više od 24
sata. Jednom snažnom odgajivačkom društvu možemo dati na negu do 60
larvica. Treba naglasiti da društva koja neguju matičnjake, moraju
obavezno da imaju u izobilju polena, a korisno je da im u to vreme damo
i polensku pogaču. Takođe, ako je bespašni period, odgajivačka društva
treba prihranjivati tečnom hranom.
Sl. 12. Vađenje mleča
Mleč oduzimamo iz matičnjaka starih oko 3 dana. Najkvalitetniji matični mleč se dobija iz matičnjaka starosti 60-66 sati9, najviše do 72 sata, računajući od trenutka presađivanja larvica.
Pre oduzimanja mleča treba matičnjake oštrim nožem, ili skalpelom
skratiti i iz njih odstraniti larvice. Mleč se vadi u odgovarajućoj
čistoj prostoriji, pomoću vakuum pumpice ili raznih drvenih ili
plastičnih kašičica. Od 1000 matičnjaka može se dobiti do 350 grama
čistog mleča10.
Za dobijanje 1 grama mleča u proseku je potrebno 4 matičnjaka. U iste
početke matičnjaka možemo ponovo presaditi larvice i vratiti ih
odgajivačkom društvu na ponovnu negu. Dobijeni mleč poželjno je
procediti kroz fino cedilo, da bi se odstranile čestice voska, a zatim
se zatvara u male flašice (najpovoljnije su od 10 grama), ili veće
tegle i odmah se smešta u frižider na temperaturu +3ºC11.
Pri stavljanju mleča u bočice, treba ih češće stresati, tako da
sav vazduh iz njih izađe. Bočice mlečom punimo do vrha. Preko mleča
treba kanuti nekoliko kapi 40% alkohola, koji će pokriti celu površinu
mleča i sprečiti njegovo kvarenje. Napunjene i zatvorene bočice treba
vrhom potopiti u rastopljeni vosak.
Za duže čuvanje mleča neophodno je da bude duboko zamrznut ili liofilizovan12. Brzom liofilizacijom matični mleč se pretvara u prah i može se čuvati duže vreme bez promene.
Prilikom upotrebe matični mleč se najčešće meša sa fino ukristalisanim medom, u odnosu 5-10 grama mleča na 1 kg meda.
Pribor za vađenje mleča. Mleč iz matičnjaka može da se oduzima malim drvenim ili metalnim lopaticama kao i vakuum pumpicama.
Drvenu lopaticu
možemo sami jednostavno da napravimo od komada mekog drveta, dužine oko
80 mm, debljine oko 1 mm a širine 7,5 mm. Na jednom kraju lopatica je
polukružno zaobljena, a na drugom zašiljena u obliku čačkalice.
Zašiljenim krajem uklanjamo larvicu iz matičnjaka, a zaobljenim vadimo
mleč.
Metalna lopatica je izrađena od
nekorodirajućeg, prohromskog materijala i slična je igli za
presađivanje larvica, stim što je jedan kraj spljošten i povijen,
širine 7,5 mm, sa zaobljenim vrhom, a drugi kraj je povijen i zašiljen.
Vakuum pumpica
se sastoji od staklene bočice, kroz čiji zatvarač su provučene dve
krive cevčice. Na kraj jedne cevčice navučeno je tanko gumeno crevo, na
čijem drugom kraju je umetnuta kraća staklena cev. Tu cev stavljamo u
usta a drugu, slobodnu cevčicu, zaranjamo u mleč u matičnjaku. Ustima
uvlačimo vazduh, stvarajući u bočici potpritisak, zbog čega će mleč iz
matičnjaka, kroz drugu cevčicu, biti usisan u bočicu. Kod ove naprave
je važno da bude dobro zaptivanje između zatvarača i bočice, kao i
između cevčica i zatvarača.
Sl. 13. Vakuum pumpica za vađenje mleča
PČELINJI OTROV
Pčelinji otrov je najmanje korišćen pčelinji proizvod u ljudskoj
upotrebi. Koristi se protiv reumatskog zapaljenja zglobova. Takođe, od
njega se spravljaju vakcine kojima se smanjuje osetljivost na pčelinje
ubode. U nekim zemljama se proizvode masti i drugi lekovi na bazi
pčelinjeg otrova. Pčelinji otrov pčela ne luči iz tela radi odlaganja,
već se nalazi u rezervoaru otrovne žlezde, sve dok ona nije prinuđena
da ga u samoodbrani upotrebi, pri čemu i sama najčešće ugine. Međutim,
pčele se mogu prinuditi da izbace otrov, a da pri tome ne izgube život.
Tek izlučen pčelinji otrov je u obliku prozirne tečnosti, sveže
dehidriran je u vidu beličastog praha, a pri izlaganju sunčevoj
svetlosti požuti. Pčele 15-to dnevne starosti sadrže najviše otrova,
oko 0,3 mg.
Uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova
baziran je na osnovu osobine pčela da ispuštaju otrov posle
razdraživanja odgovarajućim električnim udarom. Pri tome one ne gube
žaoku i ostaju žive. Ovu osobinu pčela je polovinom prošlog veka prvi
otkrio, i informaciju o praktičnom načinu sakupljanja njihovog otrova
objavio, A. W. Benton13, po kome se ova metoda i naziva.
Uređaj se sastoji od izvora električne energije, automatskog
elektrostimulatora, elektroaplikatora, sakupljača pčelinjeg otrova i
elektroinstalacije. Izvor električne energije treba
da ima napon 6-12 V. Najjednostavnije je da se koriste odgovarajuće
baterije ili akumulator automobila. Svakako da može da se koristi i
naizmenična struja napona 220 V ali isključivo preko odgovarajućeg
ispravljača električne energije, koji reguliše napon i jačinu struje na
odgovarajući nivo, potreban za priključenje automatskog
elektrostimulatora. Automatski elektrostimulator je uređaj koji reguliše jačinu strujnog udara na pčele, koja iznosi od 0,22-0,29 A14, i trajanje impulsa od 0,1-10 sekundi15. Za sakupljanje 1 grama pčelinjeg otrova, potrebno je izvršiti elektrostimulaciju 3000-10000 pčela16.
Na jedan elektrostimulator može da se poveže veći broj
elektroaplikatora, tako da se istovremeno može sakupljati pčelinji
otrov iz više košnica. Taj broj se kreće od 10 pa do 100 košnica. Elektroaplikator,
predstavlja niz namotaja žice prečnika 0,2 mm. Namotaji su na
međusobnom rastojanju 3-4 mm. Veličina i oblik okvira elektroaplikatora
zavisi od dimenzija košnice i mesta postavljanja.
Sl. 14. Vertikalni i horizontalni elektroaplikatori sa sakupljačima pčelinjeg otrova
Sakupljač pčelinjeg otrova
je najčešće staklena ploča, debljine 2-5 mm, a ostale dimenzije zavise
od veličine prostora u okviru elektroaplikatora u koji se smešta. I
debljina staklene ploče treba da bude usklađena sa unutrašnjim
rastojanjem između namotaja žice elektroaplikatora, tako da, kada se
postavi u okvir, onosno između namotaja, žice treba da leže na
površinama stakla. Inače, ako postoji veći zazor između namotaja i
staklene ploče, pčele će se tu zaglavljivati i uginjavati. Prema mestu
postavljanja sakupljači mogu biti spoljni ili unutrašnji a po položaju
postavljanja horizontalni ili vertikalni. Spoljni sakupljači se
postavljaju na poletaljku košnice, a unutrašnji mogu biti na podnjači,
preko satonoša ili u položaju ramova. Sakupljači koji se postavljaju na
poletaljku, podnjaču ili preko satonoša su horizontalni, a oni koji se
postavljaju u položaju ramova su vertikalni. Ako sakupljače postavljamo
na podnjaču ili preko satonoša, potrebno je za njih obezbediti dodatni
prostor, na primer, ugradnjom odgovarajućih prstenova ili korišćenjem
dubokih podnjača odnosno zbegova.
Sl. 15. Postavljanje vertikalnog sakupljača pčelinjeg otrova
Elektroinstalacija
povezuje izvor električne energije sa automatskim elektrostimulatorom i
njega sa elektroaplikatorima. Sastoji se od izolovanih kablova
odgovarajuće dužine i preseka.
Sl. 16. Položaj horizontalnog sakupljača pčelinjeg otrova sa automatskim elektrostimulatorom i elektroinstalacijom
Sakupljanje pčelinjeg otrova.Prvi način17
- Otrov se sakuplja iznad ili u pčelinjem gnezdu trokratnom elektro
stimulacijom društva, u vremenskim intervalima po 10 dana. Stimulacija
pčela se obavlja u odgovarajućim impulsima, u trajanju 2-3 sata svaki
put. Istovremeno mogu da se koriste i po dva elektro aplikatora sa
sakupljačima otrova, sa ukupnom površinom stakla od 1600 cm2.
Kao rezultat, od jednog društva može da se dobije u proseku 600-800 mg
pčelinjeg otrova. Dehidrirani otrov sa sakupljača se skida žiletom i
čuva u odgovarajućim malim teglicama, dobro zatvorenim, u tamnom i
hladnom prostoru. Drugi način18 -
Sakupljač se postavi na poletaljku jakog pčelinjeg društva, gde stoji
5-10 minuta neuključen, da se pčele naviknu da prelaze preko njega.
Zatim se uključi struja. Društvo se tretira izjutra, u toku 45 minuta,
pa se učini prekid od oko 1 sata, a zatim se tretman ponavlja u istom
trajanju. Potom se napravi trodnevna pauza, posle koje se postupak
ponavlja. Po jednom tretiranom društvu prosečno se dobije oko 1,5 grama
otrova. Sakupljanje pčelinjeg otrova u vreme glavne paše ne deluje
nepovoljno na biološko stanje društva.
U vreme prikupljanja pčelinjeg otrova pčelar mora da bude dobro
zaštićen, jer su pčele veoma razdražene i bezobzirno ubadaju.
Sl. 17. Skidanje dehidriranog pčelinjeg otrova i pakovanje u posudi