Šta je to organsko pčelarstvo?
Kad je riječ o organskoj poljoprivredi u BiH, gdje spada i pčelarstvo,
može se reći da su načinjeni kvalitetni pomaci naprijed. Udruženje za
certifikaciju pod nazivom Organska Kontrola
već nekoliko godina aktivno radi na promociji i samoj kontroli organske
ili ekološke proizvodnje. Što se tiče pčelarstva prelaz sa
konvencionalnog na organsku proizvodnju treba da bude postepen proces.
Veoma je bitno da prvi korak ka organskoj proizvodnji meda bude ispravan i kvalitetan, a on podrazumjeva da se:
1. obezbijedi organski vosak, odnosno satna osnova koja je 100%
napravljena od pčelinjeg voska, za početak i samo osnivanje organskog
pčelinjaka dovoljno je da sakupite vosak od voštanih poklopčića,
preradite ga u satnu osnovu i zatim stavite ga u upotrebu.
2. Koristiti rosfrajnu žicu, košnice ofarbati ekološkom farbom ili lanenim uljem-firnes.
3. pčele, tj. novoformirane zajednice tretirati isključivo organskim
lijekovima ili kiselinama. Od organskih lijekova preporučujemo Api Life
Var, Bienenwahl, oksalnu kiselinu, mravlju kiselinu i naravno
korištenje rama građevnjaka.
Principi organskog pčelarstva navedeni u dokumentima Organske Kontrole
Pčelarstvo,
5.1.1.
Pčelarstvo može biti certifikovano nakon perioda konverzije od jedne godine.
5.1.2.
Kada
postoji rizik da je vosak zagađen hemijskim pesticidima vosak treba
biti zamjenjen organski proizvedenim voskom tokom perioda konverzije. U
slučajevima kada sav vosak ne može biti zamjenjen tokom perioda od
jedne godine, period konverzije može biti produžen od strane Organske kontrole.
5.1.3.
Uvedene pčele ce poticati iz jedinica organske proizvodnje kada je to moguće.
5.1.4.
Košnice
trebaju biti postavljene na poljima kojima se organski upravlja i/ili u
divljim prirodnim područjima. Košnice mogu biti postavljene na područja
koja osiguravaju pristup izvorima medne rose, nektara i polena, a koji
su u skladu sa zahtjevima organske proizvodnje usjeva dovoljna da
opskrbe sve pčelinje prirodne potrebe. Košnice neće biti postavljene
tako da pčelinja hrana ili polja ili ostala područja imaju visok rizik
od kontaminacije.
5.1.5.
Na
kraju proizvodne sezone, košnice će biti ostavljene sa rezervama meda i
polena dovoljnim da kolonija preživi period hibernacije. Dodatna
ishrana će se primjenjivati samo između posljednjeg sakupljanja meda i
početka narednog nektarskog ili perioda medne rose. Organski med ili
organski šećer će se koristiti ako su dostupni.
5.1.6.
Zdravlje i dobrobit košnice će se primarno postizati higijenom i kontrolom košnice. Za kontrolu štetočina i bolesti sljedece je dozvoljeno:
· laktična, mravlja kiselina
· oksalna, sirćetna kiselina
· sumpor
· prirodna esencijalna ulja (kao sto su mentol, eukaliptol, kamfor)
· Bacillus thuringiensis
· para, direktni plamen i kaustična soda za dezinfekciju kosnice
5.1.7.
Gdje preventivne mjere ne uspiju, veterinarski medicinski proizvodi se mogu koristiti ako je obezbjeđeno da:
· prednost ima fito-terapeutski i homeopatski tretman, i
· ako
se koriste alopatski hemijski sintezirani medicinski proizvodi,
pčelinji proizvod neće biti prodat kao organski i tretirane košnice će
proći kroz period konverzije od jedne godine.
5.1.8.
Osakaćenje, kao što je podrezivanje krila matica je zabranjeno.
5.1.9.
Upotreba
hemijskih sintetičkih sredstava koji odbijaju pčele je zabranjena tokom
postupka izvlačenja meda. Upotreba dima treba biti svedena na minimum.
Prihvatljivi dimni materijali trebaju biti prirodni ili od materijala
koji susreću zahtjeve ovih standarda.
|