Perga je produkt koji pčele
pripremaju od cvetnog praha i meda uz dodatak sekreta svojih žlezda.
Cvetni prah (polen), koji pčele donesu u košnicu, skladište one u ćelije
saća. Potom, druge pčele ovaj odloženi polen pažljivo mešaju
mandibulama, dodajući mu sekret svojih žlezda; posle ovoga one
ga sabijaju.
Pod dejstvom fermenata meda, sekreta pčelinjih
žlezda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno-kisele
fermentacije i polen se pretvara u pergu. Mlečno-kisela
fermentacija perge traje 15 dana. Za vreme previranja u pergi se
nagomilava značajna količina (do 3.2%) mlečne kiseline;
ona zajedno sa jedinjenjima, koja imaju antibiotička svojstva,
obezbeđuje konzervaciju perge.
Perga je u ćelijama saća
mikrobiološki sterilna i sadrži samo neke oblike kvasaca. Iako je u
polenu izdvojeno 148 oblika kvasaca, koji su sintetizovani u vitamine
i koji obogaćuju pergu nekim belančevinama, lipidima i
fermentima, prilikom visoke koncentracije mlečne kiseline prekida
se razvoj ovih kvasaca.
Pčele nikada do vrha ne pune ćelije
pergom. Perga ispunjava zapreminu ćelije sa 57% (140 - 180 mg). Potpuno popunjeni sat pergom teži 1.4
- 1.6 1 kg. Gornji sloj perge, koji
je namenjen dužem čuvanju, pčele zalivaju medom, a u vreme
glavne paše dodaju mu još meda i zapečaćuju ga. Tako se
dobija medno-pergni sat, u kome se perga veoma dobro čuva.
Hemijski sastav pergeje sličan
hemijskom sastavu polena.
Perga sadrži više šećera
nego polen. To je s toga što, pčele praveći pergu, polenu
dodaju nektar i med. Maseni udeo proteina u pergi je veći od 20%,
a mesnoće do 9%. Perga sadrži mnogo mlečne kiseline, i njen
2%-tni vodeni rastvor ima rN vrednost, koja nije manja od 3,7.
Kvalitativni sastav i količinski sadržaj aminokiselina perge
praktično odgovara aminokiselinama tela pčele i značajno
se razlikuje od aminokiselina cvetnog praha kod raznih kultura.
Vrednost perge je u tome, što su u njoj sve nezamenljive
aminokiseline neophodne za organizam kičmenjaka. Zbog visokog
sadržaja belančevina, vitamina i mikroelemenata perga je našla
primenu u industriji hrane, a ima perspektivu u kozmetici i medicini.
Perga blagotvorno utiče na organizam
čoveka, jer je bogata kvalitetnim belančevinama,
nezamenljivim amino i masnim kiselinama, ugljenim hidratima,
vitaminima i drugim biološko-aktivnim materijama. Njeno korišćenje
povećava imunološki sistem i adaptacione sposobnosti organizma,
a doprinosi i smanjenju umora. Perga se koristi u lečenju
kolitisa, hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja
prostate i impotencije. Ona se primenjuje u sklopu terapije pri lečenju
obolelih krvnih sudova, u cilju sprečavanja arterioskleroze,
upale moždane kore, kod nervnih i psihičkih oboljenja, kada je
narušen rad endokrinog sistema i za sprečavanje krvarenja.
U novije vreme naglo narasta interes za
pergu, iz više razloga. Kao prvo, ima određenih poteškoća
u sakupljanju cvetnog praha (polena) pomoću sakupljača
polena, u vreme masovnog cvetanja polenarica. Potrebni su posebni
pribori (sakupljači polena, električne sušilice, izvori
napajanja), koje svakodnevno treba obsluživati u vreme kada je pčelar
najpreopterećeniji. Polen iz koritanaca treba oduzimati
svakodnevno. Kada su punktovi sa velikim brojem košnica udaljeni, pčelar
ne može svakodnevno obilaziti te punktove i prerađivati polen.
Korišćenje sakupljača polena ne stimuliše rast i razvitak
pčelinjih društava, a može umanjiti proizvodnju meda i povećati
rojidbu; takođe, utiče na rezultate prezimljavanja zbog
fiziološke nepripremljenosti pčela, omogućava pojavu i jačanje
niza opasnih bolesti pčela (varoze, askosferoze, truleži).
Nedostatak polena takođe može izazvati pojavu gljivičnih
bolesti i truleži. I mlade matice mogu stradati pri povratku sa bračnog
puta ukoliko sakupljač polena nije otvoren.
Sakupljanje perge u saću,
sa kasnijim njenim vađenjem i korišćenjem, oslobađa nas svih navedenih
nedostataka. Kao prvo, hranljiva i energetska vrednost, kao i biološka
aktivnost perge je veća nego kod cvetnog praha. To je proizvod
koji su same pčele pripremile i konzervirale na bazi polena i
koji ima stabilan hemijski sastav. Perga ima najviši stepen
konzervacije, isključena su zagađenja mikotoksinima (proizvod
gljivica koje se brzo razvijaju u vlažnom polenu), a gubitak vitamina
i aminokiselina se smanjuje na minimum. Perga je dobro izbalansiran
proizvod. Polen pojedinih biljaka ne mora sadržavati sve
aminokiseline, vitamine i mineralne materije. Tako kod polena maslačka,
od deset nezamenljivih aminokiselina nedostaju tri, a kod ive
nedostaju dve. Kod perge koja je uzeta iz košnice, uvek imamo
kompletan sastav svih nezamenljivih aminokiselina.
Osim toga, postojeće
tehnologije konzervacije polena ne dozvoljavaju nam da garantujemo
potpuno očuvanje njegovih komponenata. Deo vitamina i
aminokiselina se uništava već pri sušenju. Tokom godinu dana
čuvanja polen gubi do 50% svoje hranljive vrednosti, a pčele
ga prihvataju i troše samo 30 - 40 %. Pčele koje su dobile polen,
čuvan u frižideru godinu dana, izvele su za 56% manje legla od pčela
kojima je dat svež polen. Prega se može čuvati dugo, bez
kvalitativnih izmena njenih svoj stava; na suvom i prohladnom mestu može se čuvati do 17 godina.
Oduzimanje viška perge od pčelinjih
društava značajno povećava prihod i ekonomsku efikasnost
rada na pčelinjaku. Ovaj kvalitetni proizvod koristi se i u
industriji životnih namirnica, kao i u farmaceutskoj i kozmetičkoj
industriji. Korišćenje ugljeno-hidratno-belančevinaste
prehrane sa pergom u bespašnom periodu omogućava: da se društvo
za pašu dopunski uveća za 1 kg pčela, da prinos društva bude veći
za 25 - 30% i da se dobije 2 - 2.6 puta više voska.
Posle odstranjivanja perge iz saća,
koje je predviđeno za topljenje, povećava
se dobijanje i kvalitet voska, što takođe ima važan značaj.
Oduzimanje satova sa pergom, iz kojih
će se kasnije vaditi_i prerađivati perga, radi se ili na početku
glavne paše, kada su rezerve u gnezdu maksimalne, ili na jesen,
prilikom formiranja gnezda za zimu. Od društava, koja su u
dvokorpusnim košnicama, oduzimaju se satovi sa pergom pre glavne paše,
pretežno iz donjeg korpusa, gde su rezerve perge maksimalne. U zamenu
za oduzete satove sa pergom stavljaju se satovi sa leglom iz drugih
korpusa, a na njihovo mesto kvalitetno saće iz rezerve ili satne
osnove. Posle glavne paše, prilikom formiranja gnezda za zimu, u košnici
se ostavljaju 2-3 sata, koji imaju najmanje 1.7 kg perge. Drugi satovi, sa većim sadržajem
perge uklanjaju se iz gnezda. Za prolećni period se iz društva
izdvajaju 1-2 sata, koji imaju najmanje 0.5 - 0.7 kg perge, a ostali se prerađuju.
Satovi sa pergom izdvojeni za preradu,
pre svega se oslobađaju meda, a zatim se pomoću pčela
čiste. U tom
cilju, odlažu se korpusi sa satovima dalje od pčelinjaka, a
ukoliko bliže od 3 km postoji drugi pčelinjak, onda ih
dajemo jakim društvima; pri tome ih razdvajamo od gnezda platnima ili
pregradama, ostavljajući mogućnost pčelama za slobodan
prolaz. U korpus se stavlja 9 -10) satova sa pergom, iz
kojih pčele čiste sav preostali med posle vrcanja. Sa ovim
poslom ne treba kasniti. On se obavlja odmah posle vrcanja i
razvrstavanja saća.
Očišćeni satovi sa pergom od
ostataka meda predviđeni za preradu, čuvaju se do početka
stabilnog zahlađenja.
Izvlačenje perge iz saća
obavlja se na različite načine. Često se saće sa
pergom prosto reže na uske komade, zaliva medom i koristi za ishranu.
U
novije vreme proizvedene su mašine i osvojena tehnologija potpuno
mehanizovanog izvlačenja perge iz ćelija saća.
Razrađena tehnologija izvlačenja
perge iz ćelija saća zasniva se na četiri sledeće
osnovne operacije:
1.
Pripremljena sirovina se suši do nivoa vlažnosti 14 - 15 %. Sušenje
se vrši na temperaturi 40°S tokom 8-10 časova. Za ubrzanje
procesa sušenja vrši se skarifikacija (zagrebavanje ili probadanje)
gornjeg sloja perge, koji je prožet medom i predstavlja smetnju
intenzivnom isušivanju.
Kasnije je predloženo korišćenje
vakumske sušilice (abt. sv. No 1678265 AI,1991), koja omogućava da se perga u
saću isuši za 5 - 7 časova pri temperaturi 40°S, na nivo
vlažnosti od 10%. Ovakva perga postaje tvrđa i manje se grudvica
drobi prilikom čišćenja, što značajno umanjuje
gubitak.
2. Isušena sirovina se hladi na -1°S, i
melje na drobilicama saća propuštanjem između valjaka
razmaknutih 4.9 (5.0) mm, što obezbeđuje potpunu razgradnju i
izdvajanje čaura.
3. Samlevena sirovina se prosejava mašinama
za čišćenje semena uz vazdušnu struju brzine 7.5 - 8 m /ses, i sa sitom gustine 2.6 mm. Na ovaj način se odvajaju čestice
voska od perge.
4. Dobijena perga se dezinfikuje gama
zracima ili mešavinom gasova oksi-etilena i brom-metila.
Prema organoleptičkim
i fizičko-hemijskim pokazateljima perga treba da odgovara sledećim
normama (Tab.18).
Tablica18
Tehničke norme za pergu
Pokazatelj
|
Karakteristika
|
Spoljašnji
oblik
|
Sitne
nejednake grudvice
|
Boja
|
Od
tamno žute do mrke
|
Miris
|
Karakterističan,
medno-polenov
|
Ukus
|
Kiselo-sladak,
malo gorak
|
Konzistencija
|
Meko-trošne,lako
rastresite grudvice
|
Zaraženost
plesnima
|
Nije
dopuštena
|
Maseni % mehaničkih
primesa (košnična prljavština), ne više
od
|
0.1
|
Meseni
% N2O, ne više od
|
15.0
|
Maseni
% voska, ne više od
|
5.0
|
Vodonični
pokazatelj (rN) 2%-tnog vodenog rastvora proizvoda, ne manje
od
|
3.7
|
Kiselost,S,
ne veća od
|
20.0
|
Maseni
% sirovog proteina, ne manje od
|
20.0
|
Flavonoidna
jedinjenja,%, ne manje od
|
2.5
|
|
Perga se pakuje u staklene
teglice, polietilenske vreće i odgovarajuće bočice.
Razmeravanje se vrši do 30 kg mase, neto.
Perga se čuva u čistim i
suvim prostorijama, bez stranih mirisa. Čuva se na tempetaturi od
0 do 15° S i pri vlažnosti koja ne prelazi 75%. Prostorija treba da
je zaštićena od muva, osa, pčela i mrava.
Garantni rok čuvanja perge je 12
meseci od dana pakovanja.
|