Kvalitetne matice se proizvodi iz ličinki starih do 15 sata. Ličinke
se uzimaju od matica iz društava koja imaju najbolja svojstva utvrđena
uzgojnim programom Republike Hrvatske.
Ličinke presađujemo
u umjetne matične osnove, u koje je prethodno stavljena kap svježe
matične mliječi rzrijeđene destiliranom vodom.
Presađene matične osnove stavljamo u starter, gdje provedu 24 sata.
Starter je pčelinja zajednica bez matice. Pčele u ovoj zajednici
započnu izgradnju matičnjaka.
Nakon
24 sata okvir sa započetim matičnjacima stavljamo u uzgajne
zajednice, do zatvaranja matičnjaka ili do 10 dana nakon presađivanja.
Po
zatvaranju matičnjaka matičnjake možemo dalje čuvati u inkubatoru na
temperaturi 34,5 -35,5 °C, uz vlagu 70 -75 %, do
dana rođenja matice.
Matičnjake koristitimo
dodavanjem u oplodnjake 1 - 2 dana prije rođenja matice.
U
profesionalnoj proizvodnji
matica uzgajaći koriste na oplodnim
stanicama oplodnjake raznih
konstrukcija i veličina.
Formiranim
oplodnjacima dodaje
se neoplođena matica ili matičnjak.
Nakon rođenja, mlada matica se oplođuje sa 5 - 20 trutova.
Matica se oplođuje sa 10 - 20 trutova te
je moguće da nastane 1.000 kombinacija gena kčeri - radilica.
Oplođena mlada matica poćinje polagati
jaja u stanice saća, što utvrđujemo
kontrolom.
Mlade
matice označuju se bojom, svake godine drugom.
Oplođene matice transportiraju
se i dodaju pčelinjim zajednicama
u kavezima različitog tipa.
Uzgoj
matica je prilično složen posao koji zahtjeva znanje, praksu i
upornost, kako bi se postigli dobri rezultati uzgoja.