U cilju olakšavanja rada u pčelarstvu
preporučujem vam uređaj višestruke namene
koji je u praksi pokazao odlične rezultate.
Izrada uređaja
Od starog
bojlera odsecite, počev od
gornjeg kraja, 60 st. Pri dnu izbušite
otvor da u njega možete
staviti cev
3/8 cola. Cev iskrivite (1) i zavarite. Na suprotnoj
strani izbušite
otvor, na najnižoj
mogućoj tački, da
se može instalirati
grejač za veš mašinu (13).
Iznad grejača izbušite
otvor za cev sonde (8). Na visini
od 30
cm postavite ispust
(6). Ispust je parče cevi 1/2 cola. Ako hoćete
da vam uređaj bude
komforan postavite
slavinu sa kugličastim
ventilom. U suprotnom
može poslužiti čep. Napravite dva
kružna diska od
lima
debljine 2 mm
i izbušite burgijom
6 mm što veći
broj otvora (7 i
14). Od
lima debljine
1-1,5 mm napravite
zaštitnik
grejača (12), koji je istovremeno i nosač komandi.
1.Cev za dolivanje vode. 2 i 4. Oslonac.
3. Posuda za dekristalizaciju i invertovanje.
5. Glavna posuda.
6. Ispust sa slavinom.
7 i 14 . Rešetka. 8. Cev za sondu termostata.
9. Indikator rada. 10. Dugme termostata.
11. Prekidač. 12.
Zaštitnik grejača i držač
komandi.
13. Grejač.
15.
Nivo
vode
Na njemu smestite tinjalicu (9),
termostat (10) i prekidač (11). Ovde i možete
izostaviti tinjalicu i prkidač,
ali
ne i termostat kog možete uzeti iz starog bojlera. Napravite
pogodno učvršćivanje
za zaštitnik i sve povežite. Ostala je samo
još posuda za invertovanje i dekristalizaciju
(3). Najbolje je
da ona bude napravljena
od prohroma
ali može i druga
pogodna posuda pod
uslovom da staje u
glavnu posudu označenu
brojem 5. Poželjno
je staviti
nožice visine do
20 sm, ali o tome
odlučite sami.
Topljenje voska
Napravite veću vreću (od džaka za
kafu) i u nju stavite
staro saće i drugi vosak.
Stavite donju rešetku na oslonac kao na slici
2. Glavnu posudu napunite vodom iznad
ispusta sa slavinom.
Kada voda počne da vri možete dodati još voska
jer će se tada napraviti mesto u kesi. Kada vosak u kesi
omekša, stavite preko kese drugu rešetku (kao na
slici 2) i pritisnite letvicom uprtom u oslonac
(2). Sav istopljeni
vosak biće na površini.
Kada smatrate da je dosta voska
istopljeno možete ga
ispustiti preko
slavine. Pomoću termostata možete podesiti
tačku vrenja vode.
Sada dolijte vodu u
glavnu posudu pomoću cevi za dolivanje, i
ponovite postupak. U
toku ovog drugog
zagrevanja možete jednom kesu rastresti. Kad drugi
put ispustite vosak
u kesi će ostati samo otpad. Kesu ne treba
pritiskati već je samo držati
ispod ispusta a vosak će sam
isplivati na
površinu.
Invertovanje sirupa
Opšte je poznata činjenica da je pčelama
bolje davati invertovani šećerni rastvor.
Ovaj univerzalni uređaj to obezbeđuje
na lak način. U glavnu posudu postavite
donju rešetku, a preko nje posudu za invertovanje
(3). Sipajte vodu kao i za topljenje
voska. U posudu za invertovanje sipajte rastvoreni
šećer potrebne gustine i dodajte
sredstvo za invertovanje. Uključite grejač i
podesite temperaturu pomoću termostata.
Povremeno promešajte tečnost, pogotovo
ako šećer niste lepo
rastvorili. Na ovaj
način šećer ne može
zagoreti a invertovanje
će biti korektno.
Pošto termostat
održava stalnu temperaturu
invertovanje
se može obavljati
i noću. Kada je završeno
invertovanje
izvadimo posudu za
invertovanje i odlijemo sirup. Da bi se
ovo lako obavljalo
potrebno je da posuda
ima ručice o čemu
treba razmišljati
kod izrade.
Dekristalizator
Iako znamo da
kristalisani med nije
falsifikat, kupci
ga izbegavaju pa ga često
moramo dekristalisati. Samo pravilnom
dekristalizacijom možemo očuvati
sva korisna svojstva meda. Ovaj uređaj nam
pomaže u tome. U osnovnu posudu postavimo rešetku, stavimo
posudu za dekristalizaciju i
u nju kristalisani med. Pomoću cevi za dolivanje vode dolijemo
vodu u osnovnu posudu,
kao i za topljenje voska. Uključimo
grejač na neku nisku
temperaturu. Termometrom
kontrolišemo temperaturu meda. Pomoću
termostata podesimo da temperatura
dekristalizacije
bude maksimalno 45°C.
Obeležimo taj položaj na ručici termostata
da ubuduće
ne moramo ponovo istraživati.
Uvek je ispravnije da se
dekristalizacija
obavlja
duže na nižoj temperaturi.
|